Următoarea încercare de lansare a lui Artemis I, programată pentru marţi, ar putea fi amânată

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 septembrie 2022 26 afişări

Următoarea încercare de lansare a lui Artemis I, programată pentru marţi, ar putea fi amânată

O a treia încercare de lansare a rachetei Artemis I va avea loc marţi, 27 septembrie, dar vremea ar putea schimba acest lucru, scrie CNN. 

Fereastra de lansare de 70 de minute se deschide la ora 11:37 a.m. ET, iar racheta Space Launch System şi nava spaţială Orion continuă să stea pe rampa de lansare de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.

Îngrijorările legate de o formaţiune meteo care se formează în Caraibe plasează condiţiile meteo la doar 20% favorabile pentru o lansare. Traiectoria actuală a depresiunii tropicale plasează furtuna pe cale să lovească Cuba şi Florida la începutul săptămânii viitoare.

Având în vedere incertitudinea în ceea ce priveşte traiectoria furtunii, intensitatea şi ora de sosire, echipa Artemis va folosi cele mai recente date pentru a-şi fundamenta decizia, a declarat Mike Bolger, manager al programului Exploration Ground Systems Program al NASA.

Echipa Artemis monitorizează îndeaproape condiţiile meteo şi va lua o decizie sâmbătă.

Racheta arată bine pentru următoarele încercări de lansare, a declarat John Blevins, inginer-şef al SLS la Centrul Marshall Space Flight Center al NASA din Huntsville, Alabama.

Testul crucial de alimentare cu combustibil pentru mega-racheta lunară şi-a îndeplinit toate obiectivele miercuri, în ciuda celor două scurgeri separate de hidrogen care au avut loc.

Scopul demonstraţiei a fost acela de a testa garniturile înlocuite şi de a utiliza proceduri actualizate, "mai blânde şi mai delicate" de încărcare a propulsorului superîngheţat pe care racheta îl va experimenta în ziua lansării.

Inginerii NASA au detectat o scurgere de hidrogen lichid în timpul testului, care avea "aceeaşi semnătură" ca o scurgere care a împiedicat încercarea de lansare din 3 septembrie, dar eforturile lor au permis echipei să gestioneze scurgerea.

Echipa Artemis a primit aprobarea din partea Forţelor Spaţiale pentru tentativa de lansare din 27 septembrie şi o dată de rezervă, 2 octombrie.

Misiunea inaugurală a programului Artemis va da startul unei etape de explorare spaţială a NASA care intenţionează să ducă echipaje de astronauţi în regiuni ale Lunii neexplorate anterior - în cadrul misiunilor Artemis II şi Artemis III, programate pentru 2024 şi, respectiv, 2025 - şi, în cele din urmă, să efectueze misiuni cu echipaj pe Marte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rachetă,
test,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.