Uniunea Editorilor: Ministerul Educaţiei să evalueze calitatea manualelor şi să renunţe la licitaţia prin SEAP

Autor: Aurelia Alexa Postat la 12 iulie 2015 55 afişări

Uniunea Editorilor solicită Ministerului Educaţiei să se ocupe doar de evaluarea de calitate a proiectelor de manuale şi să renunţe la licitaţia prin SEAP, iar şcolile, pe baza bugetului alocat, să fie cele care le achiziţionează, de pe piaţa liberă, după selecţia făcută de cadrele didactice.

Potrivit Uniunii Editorilor din România, prin decizia din 22 iunie referitoare la actuala licitaţie de manuale, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a solicitat eliminarea din documentaţie a condiţiilor de acceptabilitate a ofertelor din Ordinul ministrului educaţiei din 22 noiembrie 2013 privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar, precum şi a tuturor prevederilor acestui ordin care contravin legislaţiei achiziţiilor publice. Totodată, CNSC a decis continuarea procedurii după efectuarea modificărilor şi publicarea acestora în SEAP, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

"Decizia CNSC obligă la modificarea documentaţiei licitaţiei de manuale. (...) Practic, decizia CNSC pune într-o situaţie dificilă autoritatea contractantă, deoarece aceasta este datoare să extindă aplicarea deciziei CNSC la toate loturile, chiar dacă solicitarea UER s-a făcut pe un singur lot. Nici nu ne închipuim că, pentru a ataca prevederi generale din documentaţia de licitaţie, ar fi trebuit să depunem peste 100 de contestaţii, câte una pe fiecare lot. După cum nu ne imaginăm că CNEE poate continua licitaţia pentru celelalte loturi, cu o documentaţie dovedită ca fiind viciată şi care a fost invalidată chiar de CNSC", se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Editorilor din România (UER).

Sursa citată precizează că CNSC nu a respins baremul de calitate, ci pragul eliminatoriu de preţ, de 43 puncte din 50, care poate duce la scoaterea din cursă a manualelor valoroase din punct de vedere al conţinutului din cauza faptului că oferta lor de preţ este cu peste 14 la sută mai mare decât cel mai mic preţ. Acesta ar fi, în opinia editorilor, unul dintre punctele nevralgice ale documentaţiei, care încurajează dumpingul şi duce la manualul unic.

UER apreciază faptul că ministrul Educaţiei doreşte o etapă de preselecţie a calităţii manualelor, lucru cerut de editori de 15 ani. Editorii vor ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) să se ocupe doar de evaluarea de calitate a proiectelor de manuale, iar continuarea procedurii să nu fie o licitaţie propriu-zisă, ci o achiziţie descentralizată a manualelor de pe piaţa liberă, realizată de şcoli, pe baza unui buget alocat, a selecţiei făcute de cadrele didactice şi a unei protecţii sociale veritabilă pentru elevii din familiile cu posibilităţi financiare reduse, aşa cum este în alte ţări europene.

"UER atrage atenţia CNEE să asigure tuturor cadrelor didactice conturi de acces la sistem, nu numai directorilor de şcoli, care pot influenţa decizia. De fapt, ministerul trebuie să respecte art. 69 din Legea educaţiei nr.1/2011, care prevede următoarele: «Cadrele didactice selectează şi le recomandă elevilor, în baza libertăţii iniţiativei profesionale, acele manuale şcolare din lista celor aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care vor fi utilizate în procesul didactic». Deducem de aici că nu este vorba de manuale deja achiziţionate de minister, ci de o listă a proiectelor aprobate pentru calitatea conţinutului. Iată încă un argument care ofera baza legală ca ministerul să renunţe la metoda păguboasă a licitaţiei prin SEAP, care a compromis un proiect important al reformei în educaţie", mai arată UER.

În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.

Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri, mai multe contestaţii fiind admise de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să se facă reevaluarea ofertelor.

Recent, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că elevii de clasa a III-a vor învăţa, în anul şcolar 2015-2016, după manuale retipărite, întrucât nu este timp pentru elaborarea cărţilor noi.

"Am considerat motivată solicitarea Uniunii Editorilor din România, de suspendare a procesului de licitaţie şi prelungire a termenului de depunere a ofertelor, şi am hotărât ca, în anul şcolar viitor, elevii să înveţe după manuale retipărite, şi nu după cărţi noi", a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este timp pentru tipărirea manualelor noi întrucât, spre exemplu, contestaţiile s-ar putea finaliza în 15 septembrie. Ministrul Educaţiei a mai arătat că, în paralel, va fi lansată şi licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.

Potrivit unei analize a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Universitatea Bucureşti, abecedarele şi alte manuale din şcoala primară prezintă o lume ancorată în trecut, în perioada comunistă sau chiar a secolului al XIX-lea, prin imaginile ce înfăţişează majoritar bărbaţi cu cariere de succes - cercetători, astronauţi, pictori -, în timp ce femeile sunt prezentate de regulă în bucătărie, pregătind masa, iar bunica "încă mai toarce cu fuiorul". Autorii studiului spun că pot lucra voluntar alături de edituri pentru a schimba imaginea cărţii şcolare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MANUALE,
EDITORI,
LICITAŢII

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/uniunea-editorilor-ministerul-educatiei-sa-evalueze-calitatea-manualelor-si-sa-renunte-la-licitatia-prin-seap-14579330
14579330
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19 Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.