Ungaria pregateste "taxa pe chipsuri". Comerciantii sar s-o critice

Postat la 21 iunie 2011 41 afişări

Guvernul ungar va introduce o taxa pe mancarurile si bauturile nesanatoase, de la chipsurile de cartofi la inghetata, acadele si bauturi carbogazoase, cu scopul de a mari veniturile la buget.

Noua taxa, o reincarnare a proiectului mai vechi al unei "taxe pe hamburger", va fi platita din septembrie de toate firmele care pun pe piata astfel de produse, fie ca sunt producatori, fie importatori, scrie Portfolio.hu. Taxa va fi aplicata pe produsele al caror continut de zahar, sare sau cofeina este mai mare decat un anumit plafon stabilit prin lege.

Asociatia Comerciantilor din Ungaria a criticat ideea, afirmand ca ea va duce la expansiunea pietei negre si va mari evaziunea fiscala. Producatorii, sustine asociatia, vor gasi inlocuitori ai produselor supuse taxarii, spre a scapa de sarcina fiscala, iar ungurii "vor cumpara produsele respective din strainatate, in special cei care calatoresc frecvent si cei ce locuiesc in orase apropiate de granita".

In plus, sustine asociatia, ce ar castiga bugetul din noua taxa va fi pierdut prin scaderea incasarilor din TVA, intrucat vanzarile de produse "nesanatoase" scumpite din cauza taxei vor scadea. TVA in Ungaria este de 25% pentru alimente si bauturi, cu exceptia celor mai multe produse de panificatie si lactate (12%).

Noua taxa se va aplica astfel, dupa primele informatii disponibile (100 forinti = 0,37 euro):

- Bauturi carbogazoase: 10 forinti/l (15 forinti/l de la 1 ianuarie 2012) pentru continut >5 g zahar la suta de mililitri

- Bauturi energizante: 300 forinti/l pentru continut >20 mg cafeina la suta de mililitri

- Dulciuri (ciocolata, biscuiti, bomboane, patiserie): 200 forinti/kg (250 forinti/kg de la 1 ianuarie 2012) pentru continut >25 g zahar la suta de grame

- Inghetata, acadele: 100 forinti/kg pentru continut >5 g zahar la suta de grame

- Snacksuri sarate: 400 forinti/kg pentru continut >1 g sare la suta de grame

- Prafuri alimentare pentru sosuri, supe, mancaruri: 500 forinti/kg pentru continut >5 g sare la suta de grame.

Conform publicatiei Vilaggazdasag, guvernul considera ca aplicarea taxei ar aduce la buget 20-30 miliarde de forinti (74 milioane de euro) care ar fi folosite pentru ameliorarea sistemului de asistenta medicala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ungaria-pregateste-taxa-pe-chipsuri-comerciantii-sar-s-o-critice-8364723
8364723
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.