Unele biserici olandeze renunţă la Liturghie din cauza costurilor energetice şi a lipsei de preoţi

Autor: Petru Mazilu Postat la 01 septembrie 2022 48 afişări

Facturile de energie în creştere şi lipsa de preoţi au determinat o dioceză romano-catolică din Olanda să reducă serviciile religioase în unele biserici, potrivit Reuters.

Unele biserici olandeze renunţă la Liturghie din cauza costurilor energetice şi a lipsei de preoţi

Dioceza de Roermond, care supraveghează aproximativ 290 de biserici din provincia Limburg, a transmis un mesaj parohiilor sale prin care le încurajează să renunţe la unele slujbe, a declarat joi Matheu Bemelmans, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

„Finanţele nu pot fi un factor dominant, dar nici nu putem să le ignorăm. Dacă aveţi doar o mână de oameni care donează fiecare câte un euro nu este suficient pentru a acoperi factura de încălzire", a declarat Bemelmans.

Potrivit statisticilor, numărul credincioşilor şi al preoţilor este în scădere în Olanda.

„Uneori, pur şi simplu nu este posibil să găseşti un preot care să ţină o slujbă în fiecare biserică, în fiecare weekend. Dacă există biserici cu doar câţiva vizitatori, noi spunem: fiţi practici şi săriţi o săptămână şi asiguraţi-vă că acei oameni pot urma slujba la o altă biserică", a explicat Matheu Bemelmans.

Măsura ar trebui să afecteze iniţial 10-15 biserici, a precizat purtătorul de cuvânt.

Majoritatea gospodăriilor şi companiilor olandeze se bazează pe gaz pentru încălzire. În august, preţurile au urcat cu 90% în comparaţie cu anul trecut, ducând inflaţia la peste 13%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
slujbe,
olanda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.