Unde se poate bea cel mai bun Martini din lume?

Autor: Ioana Mihai Postat la 07 martie 2011 188 afişări

Care au fost epocile de glorie ale cocktailurilor? De unde vine numele de martini? Cum se prepara un martini perfect?

Atat la New York cat si la Londra, deci atat in Vestul cat si in Estul oceanului Atlantic, barurile care servesc cocktailuri de bucura de un interes tot mai mare. Fenomenul se datoreaza, in parte, succesului tot mai mare pe care il au il ultimii ani serialele de televiziune cu scenarii a caror actiune se petrece in perioada anilor '50. Un alt impuls se datoreaza si faptului ca tot mai multi oameni s-au obisnuit sa bea cocktailuri extravagante incepand de la 11 dimineata, relateaza The Thelegraph.

Asa se face ca a inceput a treia era de glorie a cocktailurilor, conform unor barmani celebri. Prima era de glorie a fost in perioada deceniilor doi si trei ale secolului trecut, in timpul Prohibitiei; a doua a fost la sfarsitul anilor 1950, iar a treia este acum, in perioada de recesiune de la inceputul sec. 21, cand ne regasim in barurile de cocktailuri. Drama colectiva traita isi gaseste o urma de alinare in camerele in care rasuna notele de jazz cantate la pian.

Desi minunate cocktailuri se pot bea pretutindeni - de la Paris (barul Hemingway, de la Ritz), Milano (Principle Bar la Hotelul Principe di Savoia), Viena (Blue Bar la Hotel Sacher), pana la Hong Kong (The Mandarin) si, desigur, Chicago, (Coq d'Or la hotelul The Dark), cele mai renumite baruri de profil se regasesc in New York si Londra, spune Graham Boynton.

Unii sunt de parere ca numele de <martini> vine de la cel al pustii Martini-Henry pentru ca au cam acelasi efect; altii sunt de parere ca este un tribut adus unui barman, Martini di Arma di Taggia, care a lucrat la hotelul Knickerbocker din New York, primul care a amestecat ginul cu vermut.

Celebritatea bauturii a fost asigurata, fara nicio urma de indoiala, de James Bond. Cei care cauta un bar reprezentativ pentru New York pot intra la Bemelmans Bar din Carlyle, in zona Upper East Side din Manhattan. In mijlocul incaperii troneaza un pian, inconjurat de o sumedenie de mese joase la care stau deopotriva turisti dar si clienti fideli. Este inunecat, intim, iar oferta de martini este constanta. "In ciuda a ceea ce spune James Bond, un gin perfect sau o vodca martini trebuie amestecate delicat si nu prin metoda <shake>", spune Brian Van Flandern, un mixologist celebru de la New York.

"Cele mai bune cocktailuri de tip gin sau vodca trebuie sa aiba un aspect usor uleior; ori cand sunt amestecate in stilul <shake> fortam micro bule sa-si schimbe vascozitatea, textura si culoarea". La new York, bine cotate mai sunt si baruri precum Salon de Ning, unde stilul contemporan domina atmosfera.

De cealalta parte a Atlanticului, la Londra, o destinatie potrivita pentru cei ce doresc sa savureze un gin sunt fie American Bar de la Savoy, fie The Connaught.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bautura,
Martini,
cocktailurilor
/actualitate/unde-se-poate-bea-cel-mai-bun-martini-din-lume-8037266
8037266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.