Un teatru din România a fost votat al doilea cel mai frumos din lume - FOTO

Postat la 12 iunie 2019 1468 afişări

Un teatru din România a fost votat al doilea cel mai frumos din lume - FOTO

A fost înfiinţat în 1840, sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. Din decembrie 1846, Teatrul Naţional a funcţionat în noua sală a Teatrului cel Mare de la Copou.

În februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea Teatrului de la Copou este distrusă.

Demersurile pentru construirea unui nou local de teatru au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer, care au proiectat construcţii similare din Viena, Praga, Odessa, Zürich.

Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 şi 1896, fiind considerată a fi cel mai vechi şi cel mai frumos lăcaşlăcaşul de acest gen din ţară.

Inaugurată odată cu teatrul, uzina electrică a acestuia a marcat începutul iluminatului electric la Iaşi.

În anul 1956, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, teatrul ieşean primeşte numele marelui poet, dramaturg şi om de cultură Vasile Alecsandri (1821 - 1890).

Din topul "Seven theatres that take your breath away” mai fac parte teatrele Bristol Hippodrome din Bristol, Marea Britanie, Teatrul Olimpic din Vicenza, Italia, Teatro La Fenice, din Venezia, Italia, Palais Gariner, din Paris, Globe Theatre, din Londra, War Memorial Opera House din San Francisco, SUA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teatru,
romania,
votare,
cladire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.