Un tânăr din Cluj a inventat ochelarii care previn accidentele rutiere

Postat la 15 iulie 2016 543 afişări

Ochelarii anti-accident. Un tânăr din Cluj a inventat un sistem care îl poate ţine pe şofer treaz, chiar dacă este obosit. Senzorii detectează mişcările ploapelor şi emit un semnal de alarmă pentru avertizarea şoferului.

Un tânăr din Cluj a inventat ochelarii care previn accidentele rutiere

Alarmat de numărul accidentelor care se produc din cauza oboselii la volan, Iulian a inventat un dispozitiv menit să salveze vieţi. Ochelarii care previn accidentele rutiere. Senzorii care au fost ataşaţi ochelarilor înregistrează orice mişcare a pleoapei, iar şoferul obosit este trezit imediat de sistem.

Iulian Tudor Igna, student: „Am folosit un senzor optic care detectează mişcările pleoapelor, un microcontroller care gestionează datele achiziţionate de senzorul optic în vederea pornirii sau opririi motorului vibrant.”

Ochelarii se mai pot conecta la softul maşinilor, iar în momentul în care şoferul adoarme, senzorii dau comenzi, iar autovehiculul încetineşte.

Un prototip asemănător există deja în străinătate, însă este foarte scump.

Mircea Ruba, lector universitar 1: „Oferim o nouă direcţie de cercetare în domeniul acesta al siguranţei autovehiculelor. Soluţia costă cam 5.000 de euro varianta existentă sau varianta comercială şi am zis că hai să încercăm să facem o variantă mai ieftină, am scos-o undeva, la câteva zeci de lei”.

Cititi mai multe pe www.digi24.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-tanar-din-cluj-a-inventat-ochelarii-care-previn-accidentele-rutiere-15528733
15528733
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.