Un nou vaccin a fost dezvoltat împotriva unei boli grave

Autor: Ioana Matei Postat la 12 martie 2020 110 afişări

Un nou vaccin a fost dezvoltat împotriva unei boli grave

 Vaccinul meningococic grup B, produs de compania GlaxoSmithKline, este disponibil în România. Vaccinul meningococic grup B este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de peste 2 luni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. Acest vaccin face parte din vaccinurile opţionale, conform prevederilor legale.

O boală potenţial fatală sau cu grave sechele permanente pentru supravieţuitori, chiar şi în cazul administrării unui tratamentul adecvat. Boala progresează rapid şi este, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat. În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii 4 ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an şi 1-5 ani.

„Pentru prevenirea şi protecţia împotriva bolilor grave, GlaxoSmithKline asigură, la nivel global, peste două milioane de doze de vaccin zilnic. Compania are în portofoliu mai mult de 30 de tipuri de vaccin,  care ajută oamenii să se protejeze împotriva unui număr de 21 de boli grave. Având în vedere contextul actual din România şi nevoia acută pentru un vaccin meningococic grup B, GlaxoSmithKline a depus toate eforturile pentru a asigura pacienţilor din România posibilitatea de a se proteja împotriva Meningitei B” a declarat Dana Constantinescu – general manager GlaxoSmithKline România.

Aproximativ 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a Neisseria meningitidis, bacteria cauzatoare de meningită bacteriană. Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează şi aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămâne cu sechele permanente.

În 2012, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cele 194 de state membre au publicat un plan de acţiune privind vaccinarea, pentru a extinde accesul la imunizare, pentru a promova inovaţia în industria vaccinurilor şi a preveni milioane de decese. Mai mult, Comisia Europeană consideră că „vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor şi una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave care pot fi prevenite şi împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale.”

Urmărește Business Magazin

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.