Un mare avertisment. Deficitul comercial pe primele patru luni din 2019 este cel mai mare din ultimii 10 ani: 5 mld. euro

Postat la 11 iunie 2019 44 afişări

Deficitul comercial de bunuri al României pe primele patru luni ale acestui an au avut un avans de 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultând o balanţă comercială negativă de peste 5 mld. euro, cea mai mare din ultimii 10 ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Un mare avertisment. Deficitul comercial pe primele patru luni din 2019 este cel mai mare din ultimii 10 ani: 5 mld. euro

Deterioarea balanţei comerciale în primele patru luni ale acestui an se datorează mai puţin creşterii importurilor şi mai mult dinamicii creşterii exporturilor, care este mult mai redusă faţă de anul trecut, de doar 3,8%, faţă de avansul valorii exporturilor de 9,4% în perioada ianuarie-aprilie 2018.

 

„Statisticile arată continuarea tendinţei de intensificare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri, expresie a deteriorării competitivităţii internaţionale, în contextul mixului relaxat şi prociclic de politici economice din România. (...) Astfel, în primele patru luni ale anului curent exporturile de bunuri au urcat cu 3,8% an la an la 23,1 mld. euro, evidenţiindu-se creşterea componentei comunitare cu 4,9% an la an la 17,9 mld. euro, în ciuda aprecierii cursului real efectiv al leului şi decelerării ritmului de creştere din zona euro. Cu alte cuvinte, se poate spune că asistăm la un efect de substituire în fluxurile comerciale comunitare, în contextul nivelului încă competitiv al costurilor cu forţa de muncă pe plan intern“, arată economiştii de la Banca Transilvania într-un comentariu pe baza cifrelor de la Statistică.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
deficit comercial,
avertisment,
bunuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.