UE: Raportul despre tortura practicată de CIA, "o etapă pozitivă" în înfruntarea în mod public şi critic a programului de detenţie

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 10 decembrie 2014 31 afişări

Uniunea Europeană a salutat miercuri publicarea de către Senatul Statelor Unite a unui raport care confirmă că CIA a torturat persoane deţinute după atentatele de la 11 septembrie 2001, apreciind că este vorba despre "o etapă pozitivă", relatează AFP.

Acest raport "ridică întrebări importante despre încălcarea drepturilor omului de către autorităţile americane şi de către persoane aflate în serviciul Agenţiei" Centrale americane de Informaţii (CIA), a comentat Catherine Ray, o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, într-o conferinţă de presă.

"Raportul Senatului este o etapă pozitivă în înfruntarea în mod public şi critic a programului de detenţie şi interogare al CIA", a apreciat ea, notând că preşedintele american Barack Obama "i-a pus capăt în mod oficial" atunci când a fost instalat în funcţie, în 2009.

Ea a salutat "promisiunea preşedintelui Obama de a recurge la toată autoritatea sa pentru a face astfel încât aceste metode să nu mai fie folosite niciodată".

UE "condamnă toate formele de tortură şi rele tratamente, indiferent de circumstanţe, inclusiv în lupta împotriva terorismului", a spus Ray. "Acest lucru face parte din politica noastră în domeniul drepturilor omului", a subliniat ea.

Catherine Ray a refuzat să comenteze în legătură cu participarea unor state europene la programul CIA, în contextul în care Polonia a fost condamnată în iulie de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru "complicitate" în aplicarea torturii, pe teritoriu său, unui palestinian şi unui saudit, după care aceştia au fost transferaţi la Guantanamo.

Baze secrete CIA ar fi existat, de asemenea, în România şi Lituania, potrivit unui raport parlaentar european din 2007.

"Elementele publicate în raportul" Senatului "nu includ state terţe şi nici state membre UE", a subliniat purtătoarea de cuvânt. "Nu avem probe", a continuat ea.

Potrivit acestui raport, CIA a supus zeci de deţinuţi suspectaţi de legături cu Al-Qaida unor interogatorii violente, dar ineficiente - în perioada 2001 şi 2009 - şi a minţit marele public.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
CONGRES,
CIA
/actualitate/ue-raportul-despre-tortura-practicata-de-cia-o-etapa-pozitiva-in-infruntarea-in-mod-public-si-critic-a-programului-de-detentie-13713501
13713501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.