Pricopie: Sper să începem licitaţia pentru manuale pe reguli noi, în februarie

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 09 decembrie 2014 55 afişări

Procedura de licitaţie pentru manunalele noi va începe, probabil, în februarie, cu două luni mai devreme faţă de anul şcolar trecut, dar după reguli mai clare, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Probabil că anul acesta vom începe procedurile de licitaţie în februarie. Speranţa mea este că o vom începe în februarie după nişte reguli mai clare", a spus Pricopie, precizând că anul acesta a fost prima dată când, pentru manuale, s-a apelat la legea achizţiilor publice, "pentru că juriştii şi economiştii au precizat foarte clar că, în absenţa unui alt instrument legisaltiv, nu ai cum să faci selecţie de câteva milioane de lei fără să respecţi legea achizţiilor publice".

Ministrul a mai spus că "acesta a fost parcursul legal" pe care l-a avut la dispoziţie şi că " de regulă ţipă cei care au avut cele mai puţine opţiuni în această selecţie, dar care dominau piaţa până mai acum câteva luni", adăugând că va da publicităţii, în zilele următoare, opţiunile cadrelor didactice pentru diferite manuale şi edituri.

"Avem obligaţia să respectăm adevărul, iar adevărul este următorul: timp de aproape zece ani nimeni nu s-a ocupat de manuale în România, nimeni. Adică manualele tipărite în 2004, în 2003, unele sunt tipărite în 1998, au fost retipărite, adică multiplicate, şi distribuite elevilor. Motiv pentru care am ajuns într-o situaţie gravă, pe care voi cere Institutului de Ştiinţa Educaţiei să o verifice, şi anume că suntem unul dintre puţinele cazuri în care un stat, timp de 10 sau 14 ani, nu s-a interesat deloc de manuale", a declarat Pricopie.

Ministrul a mai spus că în orice ghiozdan se află un manunal, un caiet, dar şi un auxiliar care nu are aprobarea MEN şi obligatoriu o culegere.

"Deci această industrie de a vinde sub eticheta MEN auxiliarele didactice într-o piaţă, şi folosesc cuvântul «piaţă», unde avem 3.500.000 de potenţiali cumpărători, nu mai poate să meargă mai departe. Eu înţeleg supărarea editorilor, eu înţeleg scandalul pe care l-au făcut timp de un an şi jumătate, inclusiv acuzaţii, să nu uităm că am plângere penală la DNA pentru licitaţia manualelor. Nicio problemă se va verifica şi vom vedea cine se află în ilegalitate şi cine nu", a adăugat ministrul Educaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRICOPIE,
MANUNALE,
/actualitate/pricopie-sper-sa-incepem-licitatia-pentru-manuale-pe-reguli-noi-in-februarie-13711941
13711941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.