UE avertizează că odată cu apropierea iernii se profilează o "catastrofă" a refugiaţilor

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 10 noiembrie 2015 35 afişări

Uniunea Europeană (UE) a avertizat luni că se profilează o iminentă "catastrofă" umanitară, în contextul în care zeci de mii de persoane traversează Balcanii către nordul Europei în timp ce se apropie iarna, relatează AP în pagina electronică.

Peste 770.000 de persoane au sosit anul acesta în UE pe mare, punând în dificultate autorităţile frontaliere şi centrele de primire. Multe dintre ele au străbătut pe jos Balcanii, în căutarea unui refugiu sau unui loc de muncă în ţări ca Germania sau Suedia.

Cele 28 de state membre UE s-au angajat să furnizeze experţi şi fonduri pentru a ajuta la gestionarea acestei urgenţe şi să împartă refugiaţi între ele.

Însă resursele promise sunt mobilizate dureros de greu.

"Uniunea Europeană trebuie să facă totul pentru a evita o catastrofă odată cu apropierea iernii", a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn la finalul ultimeia dintr-o lungă serie de reuniuni la nivel înalt pe tema acestei provocări. "Nu putem lăsa oamenii să moară de frig în Balcani", a subliniat el.

Agenţia europeană pentru protecţia frontierelor externe Frontex a solicitat, în cadrul unor eforturi de a gestiona afluxul, 775 de ofiţeri suplimentari, însă statele membre au oferit până în prezent doar jumătate. Slovenia a cerut să fie ajutată cu încă 400 de ofiţeri de poliţie. După aproape trei săptămâni, a primit promisiuni pentru mai puţin de jumătate.

Un plan vizează o redistribuire a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia, însă abia 100 de persoane au fost mutate până în prezent.

"Trebuie să trecem de la zeci la mii", a îndemnat comisarul european pentru Migraţie Dmitris Avramopoulos după reuniunea de la Bruxelles.

Asselborn a anunţat că miniştrii au discutat despre înfiinţarea unor "centre de triere" în Balcani, în care refugiaţii să fie înregistraţi şi să li se ofere informaţii în drumul către nord. Însă ei sunt nevoiţi să accepte să fie amprentaţi, ceea ce unii refuză.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat că ţara sa s-a angajat să primească 30.000 de refugiaţi "în săptămânile şi lunile următoare".

El i-a îndemnat pe partenerii UE ai Franţei să-şi respecte angajamentele şi să aplice reglementările în vigoare cu privire la repatrierea persoanelor care nu se califică pentru azil.

"Solidaritatea nu poate funcţiona dacă nu suntem suficient de hotărâţi să implementăm măsurile pe care le-am convenit deja", a avertizat Cazeneuve.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
DIPLOMAŢIE,
REFUGIAŢI
/actualitate/ue-avertizeaza-ca-odata-cu-apropierea-iernii-se-profileaza-o-catastrofa-a-refugiatilor-14880514
14880514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.