Transnistria, intre Kiev, Chisinau, Moscova si Bucuresti

Postat la 31 ianuarie 2006 20 afişări

Premierii moldovean si ucrainean, Valeriu Tarlev si Iulia Timosenko, au pus la cale un plan de masuri care sa puna capat contrabandei la granita comuna, inclusiv pe sectorul transnistrean. In principiu, este vorba despre puncte de frontiera comune si un control mai riguros.

Premierii moldovean si ucrainean, Valeriu Tarlev si Iulia Timosenko, au pus la cale un plan de masuri care sa puna capat contrabandei la granita comuna, inclusiv pe sectorul transnistrean. In principiu, este vorba despre puncte de frontiera comune si un control mai riguros. In acelasi timp, Chisinaul asteapta ca liderul de la Kiev sa faca public planul de reglementare a conflictului transnistrean. Iuscenko vizeaza o democratizare a Transnistriei, dar prin pastrarea autonomiei administratiei de la Tiraspol. Daca Voronin si-a exprimat rezerve, presedintele Romaniei a fost mai radical: "Trebuie solutii europene, nu surogate. 

Transnistria trebuie readusa sub autoritatea Chisinaului", a spus Basescu. Planul lui Basescu e unul in trei pasi: evacuarea trupelor straine, securizarea frontierelor si indepartarea grupului Smirnov. "Va garantez ca oricum n-ar mai sta nici o luna, ca n-ar mai avea de ce", a mai spus Basescu.

Intre timp, autoritatile trans-nistrene au interzis accesul expertilor misiunii OSCE la depozitele de armament ale grupului operativ al armatei ruse. "Incidentul este regretabil si compromite declaratiile Tiraspolului despre transparenta si cooperare", a declarat William Hill, seful misiunii OSCE in Republica Moldova. Depozitele transnistrene sunt inspectate, totusi. De catre experti de la Moscova.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/transnistria-intre-kiev-chisinau-moscova-si-bucuresti-2510061
2510061
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.