Tot ce trebuie să ştii vineri despre săptămâna care tocmai se încheie

Postat la 31 martie 2017 51 afişări

Articolul 50 a fost declanşat. La aproape un an de la referendum, premierul britanic Theresa May a informat oficial Consiliul European asupra intenţiei unilaterale a Marii Britanii de a ieşi din UE. Urmează negocieri dure pentru a stabili noi raporturi între Uniune şi Regatul Unit şi o marjă de aproape doi ani pentru ieşirea propriu-zisă. În România, ministrul Justiţiei a încheiat o evaluare de două săptămâni a şefilor DNA şi Parchetului General, pe fondul anchetării de către parchete a emiterii OUG 13. În coaliţia de guvernare, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ales să se despartă de fostul său partener de la Partidul Conservator, Daniel Constantin, căruia i-a fost retras sprijinul politic.

Tot ce trebuie să ştii vineri despre săptămâna care tocmai se încheie

MESAJUL real pe care l-au primit miercuri şefii de parchete, Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, de la Tudorel Toader este că, de data asta, au luat doar un AVERTISMENT. Evaluarea şefilor de parchete a fost decisă de ministrul Justiţiei, care potrivit legii (articolul 132, alineatul 1, din Constituţie, şi articolul 69 din lege 304/2004 privind organizarea judiciară) poate face astfel de rapoarte, după anchetarea de către cele două instituţii a emiterii OUG 13, privită de Curtea Constituţională ca o depăşire a competenţelor.

Miercuri, Tudorel Toader le-a pus însă în vedere şefilor DNA şi Parchetului General că revocarea lor poate interveni oricând. Lipsa unei astfel de decizii acum ţine doar de oportunitatea momentului. CHEIA raportului Ministrului Justiţiei, într-o analiză detaliată pe 19 pagini. Ministrul Justiţiei a folosit termeni puternici, "este evident" că Direcţia Naţională Anticorupţie "şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13" şi a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată. "Am avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii, am văzut că s-au făcut speculaţii legat de momentul în care au venit cei doi procurori şefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puţin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuţii. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă", a declarat Tudorel Toader.

Fraza cheie a întregului raport se află pe pagina 19, ultima, şi reprezintă un ultimatum pentru şefa DNA, dar şi pentru şeful Parchetului General: „Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea.

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stiri,
evenimente,
saptamana,
brexit,
tudorel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.