Tiparniţa de bani a SUA se pregăteşte să ia o pauză

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2014 63 afişări

Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a justificat reducerea în continuare a ritmului lunar al cumpărărilor de obligaţiuni de către instituţie cu încă 10 mld. dolari, la 35 mld. dolari începând din iulie, afirmând că activitatea economică "şi-a revenit în ultimele luni".

Tiparniţa de bani a SUA se pregăteşte să ia o pauză

Este a cincea reducere progresivă din decembrie încoace a programului de relaxare monetară cantitativă derulat de Fed, reducere care, dacă va continua în acelaşi ritm, se va încheia complet în toamnă. Rezerva Federală a început să scadă cu câte 10 mld. dolari lunar ritmul cumpărărilor de obligaţiuni din decembrie 2013 de la nivelul iniţial de 85 mld. dolari, cu scopul de a dezobişnui de stimulentul monetar economia americană şi mai ales pieţele financiare, care au beneficiat aproape constant de programe de relaxare monetară cantitativă din 2008 încoace. Rezultatul concret al acestor programe a fost că totalul activelor deţinute de Fed s-a umflat de la mai puţin de 1.000 mld. dolari în 2008 la peste 4.000 mld. dolari în prezent, iar indicii bursieri au bătut record după record - indicele Dow Jones, de pildă, a crescut numai anul trecut cu 26%, cea mai mare creştere în 18 ani.

Yellen a precizat însă că ratele dobânzilor vor rămâne aproape de zero "pentru o perioadă considerabilă" şi după încheierea programului de cumpărări de obligaţiuni, în funcţie de evoluţia economiei. În privinţa inflaţiei, estimările Fed sunt că aceasta va rămâne la 2% sau sub ţinta de 2% până la finele lui 2016, în paralel cu o creştere a economiei pe parcursul lui 2015 spre 3-3,2%, faţă de 2,2% în acest an, şi cu o ameliorare treptată a condiţiilor de pe piaţa muncii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tiparnita-de-bani-a-sua-se-pregateste-sa-ia-o-pauza-12808563
12808563
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.