Tinerii, atraşi de lectură în starea de urgenţă. Vânzările cărţii „Dragostea în vremea holerei” au crescut de 700 de ori

Autor: Andra Stroe Postat la 24 aprilie 2020 1337 afişări

Tinerii, atraşi de lectură în starea de urgenţă. Vânzările cărţii „Dragostea în vremea holerei” au crescut de 700 de ori

Odată cu decretarea stării de urgenţă şi recomandările de distanţare socială, românii, şi în special tinerii, s-au orientat către achiziţia online de carte. Astfel, Libris.ro a înregistrat o creştere de 30% a vânzărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe intervalul de referinţă 16 martie -16 aprilie.

„Aceasta periodă a adus în online mulţi cititori noi, pe lângă cei care preferau să facă achiziţiile în librăriile fizice. Cu siguranţă o parte dintre ei vor rămane în online şi după relaxarea restricţiilor. Sper că la finalul acestei perioade să avem în România un număr mai mare de oameni care citesc, astfel încât piaţa de carte să îşi revină rapid. În prezent creşterile din online nu acoperă scăderile din offline, librăriile fizice generând în mod normal peste 70% din vânzările anuale de carte”, a declarat Laura Ţeposu, director dezvoltare şi co-fondator Libris.ro, într-un comunicat.

Creşterea cea mai accentuată a fost pe segmentul 18-24 ani, unde atât traficul, cât şi rata de conversie au avut o dinamică pozitivă, ducând la o creştere de 85% a comenzilor plasate. Orientarea tinerilor către achiziţiile online de carte a dus la creşteri semnificative şi în categoriile preferate în special de acest segment de vârsta. Astfel, vânzările de carte Young Adult au crescut cu 110%, în timp ce vânzările de SF&Fantasy au crescut cu 145%.

Vânzările de cărţi pentru copii şi cele de jocuri educative au crescut şi acestea, pe fondul închiderii şcolilor şi grădiniţelor, ambele înregistrând vânzări cu 72% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Titlurile preferate pentru copii au fost atât din categoria beletristică, dar şi din categoria cărţilor cu activităţi: Pinguinul care voia sa afle mai multe - Jill Tomlinson, Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani, Dumbrava minunata - Mihail Sadoveanu, Micul Print - Antoine de Saint-Exupery, Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +5 ani. Puzzle-urile şi bordgames-urile au dominat alegerile clienţilor Libris.ro în ceea ce priveşte jocurile.

Cele mai comandate cărţi pe Libris.ro în perioada stării de urgenţă

Topul celor mai comandate cărţi în perioada aceasta este condus de volumele de beletristică Iartă-ma că te-am iubit (Ela E.H), Pacienta tăcută (Alex Michaelides) şi Dragostea în vremea holerei (Gabriel Garcia Marquez). Romanul lui Garcia Marquez este, de altfel, cartea cu cea mai spactaculoasă creştere, cu 760 exemplare vândute în ultima lună, faţă de o medie de 1 exemplar/lună înainte de declanşarea pandemiei.

În top a intrat în această perioadă şi Ciuma (Albert Camus), cu o creştere de 400%.

Top 10 cele mai vândute cărţi pe Libris.ro, între 16 martie -16 aprilie

1. Iartă-mă că te-am iubit - Ela E.H.

2. Pacienta tăcută - Alex Michaelides

3. Dragostea în vremea holerei - Gabriel Garcia Marquez

4. Arta manipulării - Kevin Dutton

5. Tehnici de citire a chipului - Suada Agachi

6. 27 de paşi - Tibi Uşeriu

7. Supranatural - Joe Dispenza

8. Ciuma - Albert Camus

9. Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

10. Sărutul pictat - Elizabeth Hickey

Cu ocazia Zilei Internaţională a Cărţilor şi Drepturilor de Autor, sărbătorită pe data de 23 aprilie, Libris.ro, a hotărât să doneze 10% din vânzările înregistrate ieri către Fondul de Urgenţă pentru Spitale. Fondurile în valoare de 26.700 lei sunt donate de Libris.ro către Salvaţi Copiii România, urmând să fie direcţionate către achiziţia de echipamente de protecţie pentru dotarea Spitalului de Urgenţă Petroşani, Hunedoara.

Prin donaţia Libris.ro către Salvaţi Copiii, medicii Spitalului de Urgenţă Petroşani vor primi materiale de protecţie precum măşti, halate, salopete, mănuşi, ochelari de protecţie, dezinfectanţi şi dezinfectante biocide. Ca număr de cazuri, judeţul Hunedoara este pe locul 4 în ţară, iar ca număr de decese, pe locul 2 (cu 48 de decese), dupa Suceava. Judeţele din care s-au plasat cele mai multe comenzi au fost Bucureşti, Timiş, Cluj, Iaşi, Braşov.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
carte,
vanzari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.