The Economist: In Europa de Est, napasta coruptiei a inlocuit napasta comunismului

Autor: Mihai Mitrica Postat la 15 aprilie 2011 16 afişări

Coruptia pare sa se accentueze in statele est-europene, pe fondul crizei financiare: companiile cauta "solutii simple" pentru a obtine contracte, in timp ce organismele de control nu-si fac datoria, iar presa si-a rarit investiga]iile din cauza lipsei de bani, comenteaza The Economist.

"Un scandal de coruptie care are legaturi cu un partid politic afecteaza guvernul Cehiei. In Bulgaria, eforturile de aranjare a unei licitatii pentru construirea unei centrale nucleare par sa-i fi lasat pe politicieni lipsiti de parghii de actiune. In Romania si Slovacia, tentativele de reformare a justitiei au stagnat. Chiar si politicienii care castiga alegerile cu promisiuni privind combaterea coruptiei par sa fie inghititi de sistem in cateva luni", noteaza The Economist.

Potrivit revistei financiare, nici presa nu mai are influenta pe care o avea: profiturile din presa au scazut pe fondul crizei financiare, iar reducerea bugetelor editoriale conduce la disparitia investigatiilor de presa. Inclusiv miliardele de euro oferite de Bruxelles pentru modernizarea infrastructurii si a serviciilor publice se dovedesc adesea un izvor de coruptie. Companiile, politicienii si demnitarii manipuleaza cot la cot licitatiile pentru contracte, de obicei fara riscul de a raspunde in fata legii: justitia e slaba, iar electoratele par apatice si cinice", mai scrie revista britanica. In opinia autorului articolului, "napasta coruptiei a inlocuit in Europa de Est napasta comunismului".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/the-economist-in-europa-de-est-napasta-coruptiei-a-inlocuit-napasta-comunismului-8158538
8158538
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.