Terapie nouă pentru România, de antrenament cerebral, folosită la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu

Autor: Laura Buciu Postat la 09 decembrie 2022 354 afişări

O terapie de antrenament cerebral, nouă pentru România, denumită „neurofeedback” este folosită de cercetătorii Centrului de Neuroştiinţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.

Terapie nouă pentru România, de antrenament cerebral, folosită la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu

„Este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o şi la noi, neurofeedback se numeşte. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient şi care presupune reglarea activităţii cerebrale, îmbunătăţirea activităţii cerebrale a pacientului pe baza activităţii creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate”, a declarat cercetătorul ştiinţific Gabriela Marcu.

Intervenţia este sigură, susţinută de studii clinice randomizate. Echipamentul de stimulare magnetică repetitivă rTMS utilizat pentru această terapie este singurul aparat de profil din România.

„Încercăm să studiem ca să aducem şi contribuţia asta alternativă medicaţiei, fie complementară tratamentului. (...) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se şi întinde pe fotoliu, se uită la un ecran pe care primeşte feedback viziual în funcţie de activitatea creierului său. (...) Practic creierul învaţă ce ar avea de făcut ca să funcţioneze mai bine”, mai spune cercetătorul.

Potrivit cercetătorului de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, neurofeedback-ul este recomandat populaţiei clinice în tulburările de tip anxietate, ADHD, autism, dar şi populaţiei sănătoase care traversează momente de gestiune a stresului, mai puternic sau celor care doresc să îşi îmbunătăţească capacităţile cognitive în perioade de examene sau în perioade suprasolicitante la job.

„Avem un număr de 14 pacienţi din spital de care ne-am ocupat la cabinet cu rezultate. În general rezultatele sunt bune spre foarte bune. (...) Cel mai important este că nu există efecte secundare sau dacă sunt, sunt tranzitorii. (...) Este un tratament de minim 20 de şedinţe şi se desfăşoară pe parcursul mai multor luni”, a mai spus Gabriela Marcu.

În cadrul Centrului de Cercetare inaugurat vineri la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, se doreşte să se testeze dacă pe depresia rezistentă la tratament se pot rezolva lucrurile printr-o astfel de abordare.

Gabriela Marcu a făcut formare pentru această terapie în Munchen (Germania).

În cadrul centrului, printre echipamentele sunt cel de terapie electroconvulsivantă (ECT), care este singurul de profil din Transilvania şi al doilea din ţară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucureşti, modulul tDCS (stimulare electrică transcraniană) şi BCI (Sistem portabil interfaţă creier-calculator şi software pentru interfaţă creier-calculator), un electroencefalograf pentru înregistrare EEG, modul de stimulare pentru potenţiale evocate (ERP) şi software achiziţie EEG, analiză qEEG şi ERP şi software neurofeedback

„În ultimele decenii, domeniul cercetării a arătat că noile tehnologii şi instrumentele disponibile pentru cercetarea în neuroştiinţe pot elucida mecanisme care stau la baza riscului pentru tulburările psihiatrice şi pot îmbunătăţi semnificativ sau chiar depăşi măsurile tradiţionale de detectare a riscului psihiatric. Prin cercetările derulate în cadrul Colectivului de Cercetare Ştiinţifică în Neuroştiinţe ne propunem să obţinem rezultate concrete, prin care să creştem precizia în detectarea tulburărilor de sănătate mintală cât mai curând posibil, precum şi să contribuim la îmbunătăţirea tratamentelor”, precizează şef lucrări dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu,

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
terapie,
cerebral,
psihiatrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.