Ţara care a pornit experimentul bani degeaba: 1.200 de euro pe lună pentru fără să facă nimic în schimbul banilor

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 02 iunie 2021 2250 afişări

Ţara care a pornit experimentul bani degeaba: 1.200 de euro pe lună pentru fără să facă nimic în schimbul banilor

Mai multe zeci de voluntari din Germania au început să primească câte 1.200 de euro pe lună fără să facă nimic în schimbul banilor. Experimentul va testa fezabilitatea unui venit de bază universal, scrie Deutesche Welle. Într-o primă etapă din cele trei ale Pilotproject Grundeinkommen (proiectul-pilot al veniturilor de bază), 122 de oameni vor primi timp de trei ani câte 1.200 de euro pe lună.

Participanţii la studiu nu au fost condiţionaţi de vreo nevoie financiară mai specială şi pot lucra cât de mult sau puţin doresc pe tot parcursul experimentului.

„Nu trebuie să facă nimic pentru bani în afară de a completa şapte chestionare online în acei trei ani“, se arată într-o descriere a expe­rimentului pe site-ul web al pro­iectului. Interesul pentru participare a fost copleşitor. Când procesul de aplicare a început în august anul trecut, peste 1,5 milioane de persoane s-au prezentat voluntar în decurs de o săptămână. Orga­nizatorii şi-au restrâns interesul la 1.500 de participanţi.

Dintre aceştia, 122 au fost selectaţi aleatoriu pentru a primi alocaţia lunară. Restul parti­cipanţilor vor servi ca grup de control. În loc de alocaţie, ei vor fi doar recompensaţi pentru com­pletarea chestionarelor. La finalul studiului, cercetătorii vor compara cele două grupuri.

Banii provin de la aproximativ 150.000 de donatori şi sunt scutiţi de impozite pentru toţi bene­ficiarii. Până la final, fiecare participant va primi 43.200 de euro, ceea ce aduce totalul oferit prin acest experiment la 5,2 milioane de euro. Pro­iec­tul aparţine unei or­ga­nizaţii de caritate publică din Berlin.

Oficialii organizaţiei de caritate Mein Grundeinkommen (Venitul meu de bază) sunt convinşi că un venit necondiţionat pentru toţi cetăţenii ar rezolva multe probleme actuale. Presupunerea este că oamenii devin mai creativi, mai liberi şi mai fericiţi dacă nu se confruntă constant cu presiunea de a câştiga destui bani pentru a face faţă nevoilor zilnice.

„Vom analiza ce fac oamenii cu banii şi cariera lor într-o perioadă de securitate materială garantată“, a declarat pentru DW şeful de proiect J¸rgen Schupp de la Institutul German pentru Cercetări Economice (DIW).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
germania,
experiment,
pornire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.