Surse din piaţa financiară: Raiffeisen Bank a câştigat licitaţia pentru finanţarea Romgaz în achiziţia acţiunilor Exxon din zăcământul de la Marea Neagră

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 14 decembrie 2021 103 afişări

Surse din piaţa financiară: Raiffeisen Bank a câştigat licitaţia pentru finanţarea Romgaz în achiziţia acţiunilor Exxon din zăcământul de la Marea Neagră

Raiffeisen Bank a câştigat licitaţia organizată de Romgaz pentru a obţine o parte dn finanţarea necesară pentru achiziţia acţiunilor gigantului american Exxon în compania care va exploata zăcămintele de gaze din Marea Neagră, conform unor surse de pe piaţa financiară.

Producătorul român de gaze naturale, controlat de statul român prin Ministerul Energiei (70%), a anunţat în septembrie că a demarat o procedură neagajantă în vederea obţinerii de oferte de finanţare în valoare de 1,6 miliarde lei în echivalent euro de pe piaţa bancară pentru a cumpăra participaţia ExxonMobil din proiectul de gaze cu OMV Petrom din Marea Neagră.

În octombrie, Romgaz a anunţat că a finalizat negocierile cu americanii de la Exxon, devenind astfel partener cu OMV Petrom în cel mai mare proiect energetic offshore local. Tot atunci, acţionarii au aprobat contractarea unui împrumut de 325 mil. euro de la una sau mai multe bănci pentru finanţarea unei părţi din preţul tranzacţiei.

Romgaz este aşteptată să plătească 1,06 mld. dolari pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania, sumă ce ar putea fi ajustată cu 10 mil. dolari.

Cea mai mare companie de stat listată la bursa românească avea la jumătatea anului în bilanţ 3,2 mld. lei în titluri de stat şi depozite bancare, echivalentul a 650 mil. Euro.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
exxon mobil,
finantare,
achizitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.