SURPRIZĂ: Misterioasa familie Vardinogiannis, una din cele mai puternice familii, a cumpărat două bănci în România

Autor: Claudia Medrega Postat la 08 ianuarie 2021 1246 afişări

SURPRIZĂ: Misterioasa familie Vardinogiannis, una din cele mai puternice familii, a cumpărat două bănci în România

Grupul grec Vardinogiannis, care deţine afaceri în mai multe industrii, a ajuns la o înţelegere cu francezii de la Crédit Agricole pentru cumpărarea băncii lor din România, după ce în 2018 a mai cumpărat prin intermediul fondului Barniveld Enterprises o altă bancă pe piaţa locală - sucursala cipriotă Marfin, redenumită Vista Bank.

După finalizarea achiziţiei Crédit Agricole România, Vista Bank susţine că va deţine active totale de peste 1,2 mld. euro, credite de 750 mil. euro, depozite de 1,1 mld. euro şi peste 105 mil. euro capital CET1. Iar cota de piaţă a Vista Bank ar urma să urce după tranzacţie spre 1%, banca având posibilitatea să ajungă în top 15 cele mai mari bănci de pe piaţa locală.

„Achiziţia Crédit Agricole România reprezintă un moment important pentru Vista Bank şi este în conformitate cu strategia noastră de a ne creşte şi consolida în continuare poziţia pe piaţă. Ne concentrăm pe susţinerea economiei româneşti, prin generarea de valoare pentru toate părţile interesate, clienţi, angajaţi, acţionari“, a declarat Stavros Lekkakos, preşedinte al consiliului de administraţie al Vista Bank.

Şi Vista Bank şi Crédit Agricole Bank România sunt bănci de talie mică, plasate în 2019 pe locurile 20, respectiv 21, pe piaţa bancară românească, cu cote de piaţă apropiate, de 0,52% şi 0,47%.

Achiziţia Crédit Agricole este condiţionată de aprobarea sa de către BNR şi Consiliul Concurenţei din România, fiind estimată a se finaliza pe parcursul primului semestru al anului.

Vista Bank, fosta Marfin Bank, deţinută acum de familia Vardinogiannis din Grecia, s-ar putea regăsi şi pe lista băncilor interesate să cumpere Idea Bank, scoasă la vânzare oficial la final de 2020 de polonezii de la grupul Getin Holding, controlat de miliardarul Leszek Czarnecki.

Familia de armatori greci Vardinogiannis deţine afaceri în mai multe industrii, precum energie (rafinării, lanţ de benzinării, gaze naturale şi electricitate), transport maritim şi media. Claudia Medrega

Însă, familia Vardinogiannis a avut legături şi cu sistemul bancar, astfel că achiziţia băncilor din România nu este ceva nou pentru aceasta în acest sector. Concret, familia Vardinogiannis a deţinut o bancă în Grecia pe care a vândut-o grupului Piraeus, devenind principalul acţionar, dar de-a lungul anilor 2000 familia elenă şi-a vândut acţiunile din Piraeus.

Vista Bank, fosta Marfin Bank, este prezentă pe piaţa bancară din România din 1998 şi are o reţea de 31 de sucursale şi 320 de angajaţi.

Familia Vardinogiannis a preluat în 2018 Marfin de la Fondul de Rezoluţie din Cipru “n proprietatea căruia banca ajunsese ca urmare a crizei greceşti care s-a propagat şi “n sistemul bancar din Cipru.

Marfin a fost o bună perioadă de timp “n căutarea unui investitor, fiind “n negocieri şi cu Bank of Beirut. Discuţiile dintre Fondul de Rezoluţie din Cipru şi banca libaneză au durat mai bine de un an, dar “n final au eşuat, banca din România fiind nevoită din nou să găsească un potenţial cumpărător.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cumparare,
romania,
credit agricole,
grecia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.