„Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţii". În timp ce miliardarii lumii şi-au recuperat pierderile suferite pe fondul pandemiei în doar nouă luni, săracilor le va lua 10 ani

Autor: Andra Stroe Postat la 26 ianuarie 2021 209 afişări

„Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţii". În timp ce miliardarii lumii şi-au recuperat pierderile suferite pe fondul pandemiei în doar nouă luni, săracilor le va lua 10 ani

Nouă luni. Atât a durat ca cei mai bogaţi 1.000 de miliardari ai lumii să-şi recupereze pierderile suferite în urma apariţiei pandemiei de COVID-19. Pentru săracii lumii, lucrurile stau diferit – lor ar putea să le ia mai mult de un deceniu să îşi revină din criza care a lovit lumea, potrivit datelor raportului anual al Oxfam International privind inegalităţile, citate de CNN.

Raportul, lansat duminică înaintea reuniunii virtuale a liderilor politici şi financiari ai Forumului Economic Mondial, care se desfăşoară de obicei la Davos, Elveţia, prezintă impactul disparat al virusului în întreaga lume. Pandemia ar putea creşte inegalitatea economică în aproape fiecare ţară simultan, fiind prima dată când se întâmplă acest lucru, a constatat Oxfam.

„Suntem martorii celei mai mari creşteri a inegalităţii de la începutul întocmirii acestui raport. Diferenţa profundă dintre bogaţi şi săraci se dovedeşte la fel de mortală ca virusul", a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam. „Economiile direcţionează bogăţia către o elită bogată care scapă de pandemie în lux, în timp ce oamenii din pe prima linie a pandemiei - asistenţii de magazine, angajaţii din domeniul sănătăţii şi vânzătorii din piaţă se luptă să plătească facturile şi să pună mâncare pe masă."

Coronavirusul, care a infectat aproape 100 de milioane de oameni şi a ucis peste 2,1 milioane la nivel global, a adus inegalitatea în centrul atenţiei. Modul în care se descurcă oamenii e diferit în funcţie de rasă, gen şi sex.

De exemplu, aproape 22.000 de persoane hispanice şi de culoare ar fi încă în viaţă, din decembrie, dacă aceste grupuri ar muri de virus în acelaşi ritm ca şi americanii albi, potrivit Oxfam.

De asemenea, cu 112 milioane mai puţine femei ar risca să îşi piardă veniturile sau locurile de muncă dacă bărbaţii şi femeile ar fi trataţi în mod egal în sectoarele financiare afectate de pandemie.

Între timp, cei bogaţi şi-au gestionat bine pierderile şi, cu toate că pieţele bursiere s-au prăbuşit în primele luni ale pandemiei, acestea au revenit pe un trend crescător – în parte datorită asistenţei economice fără precedent oferite de guverne.

La nivel mondial, bogăţia miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari între mijlocul lunii martie şi sfârşitul lunii decembrie 2020, a calculat Oxfam. Dar numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie la nivel mondial se estimează că a crescut cu până la 500 de milioane anul trecut, potrivit unui studiu al Institutului Mondial al Universităţii ONU pentru Cercetarea Economiei Dezvoltării, citat de Oxfam.

Alte rapoarte au constatat, de asemenea, că pandemia i-a afectat foarte adânc pe cei săraci. Un studiu al Băncii Mondiale publicat în octombrie a constatat că pandemia ar putea împinge până la 60 de milioane de oameni în sărăcie extremă.

Pentru a combate această inegalitate în creştere, guvernele ar trebui să se asigure că toată lumea are acces la un vaccin contra COVID-19 şi la sprijin financiar dacă îşi pierde locul de muncă, a spus Bucher. De asemenea, acesta este momentul pentru investiţii pe termen mai lung în servicii publice şi sectoare financiare, pentru a crea milioane de locuri de muncă şi pentru a asigura accesul tuturor la educaţie, asistenţă medicală şi asistenţă socială, a adăugat ea.

În SUA, Oxfam a cerut Congresului să adopte un plan de redresare economică prin care să investească în locuri de muncă ecologice şi să sprijine industria îngrijirii copiilor, care va ajuta femeile să se întoarcă la muncă. „Aceste măsuri nu trebuie să fie soluţii de sprijin în vremuri disperate, ci un nou normal în economiile care funcţionează în beneficiul tuturor oamenilor, nu doar al celor privilegiaţi”, a spus Bucher.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
saracie,
bogati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.