Summit european pentru Grecia la 21 iulie. Ce masuri vor lua cele doua banci elene care au ratat testul de stres

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 iulie 2011 13 afişări

Liderii de state si de guverne ai zonei euro se vor reuni la Bruxelles joi, 21 iulie, avand pe ordinea de zi planul de actiune pentru Grecia, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Initial, un summit al liderilor zonei euro fusese prevazut pentru 15 iulie, insa a fost amanat intrucat Germania s-a opus, stiind ca nu exista inca un plan coerent pentru asigurarea finantarii Greciei.

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat vineri rezultatele testului de soliditate financiara pentru bancile de pe continent, care arata ca din 90 de banci considerate, opt nu ar intruni pana la finele anului viitor cerintele minime de capitalizare, reflectate intr-o rata de adecvare a capitalului de rang I de cel putin 5%. Dintre cele opt banci, doua sunt din Grecia - ATEBank (rata de adecvare -0,8%), prezenta si in Romania, si EFG Eurobank Ergasias, proprietarul Bancpost din Romania (rata de adecvare 4,9%).

Calculele ABE arata ca ATEBank ar avea nevoie de fonduri suplimentare de 713 mil. euro ca sa ajunga la plafonul minim admis de adecvare a capitalului, iar Eurobank de 58 mil. euro.

Oficialii ATEBank au explicat pentru Wall Street Journal ca ratarea testului se explica prin portofoliul sau foarte mare de obligatiuni grecesti de stat si credite acordate in sectorul public, in conditiile in care ABE a inclus in scenariul de risc pentru bancile elene si eventualitatea asumarii de catre creditorii Greciei a unei pierderi de pana la 25% din valoarea portofoliului lor de obligatiuni grecesti pe zece ani. Agentiile de rating au anuntat deja ca intr-o asemenea eventualitate ar considera Grecia in incapacitate selectiva de plata.

ATEBank a precizat ca provizioanele de 750 de milioane de euro, absente din calculul rezultatelor testului, si o emisiune de obligatiuni convertibile de 235 de milioane de euro, planificata pentru finele lui 2012, o vor ajuta sa ajunga in timp util la rata de adecvare a capitalului de 5%.

In privinta Eurobank, directorul executiv adjunct al bancii, Michael Colakides, a declarat pentru Dow Jones ca nu va fi nevoie de masuri suplimentare sau de majorari de capital, pentru ca banca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 11,2% prin "masuri organice" - vanzarea a 70% din participatia sa la Polbank EFG din Polonia catre Raiffeisen, pentru 490 de milioane de euro, tranzactie deja incheiata, precum si planificata vanzare a pachetului majoritar detinut la filiala din Turcia, Eurobank Tekfen.

National Bank of Greece, Alpha Bank, Hellenic Postbank si Piraeus Bank, ca si Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus au trecut testul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/summit-european-pentru-grecia-la-21-iulie-ce-masuri-vor-lua-cele-doua-banci-elene-care-au-ratat-testul-de-stres-8499631
8499631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.