Suedia privatizează participaţia la Nordea, cea mai mare bancă nordică, pentru 2,5 miliarde euro

Postat la 25 septembrie 2013 31 afişări

Guvernul suedez vinde participaţia de 7% pe care o deţine la Nordea Bank, cea mai mare instituţie de credit din ţările nordice, în cadrul unui plan de privatizări menit să reducă datoria publică, ajunsă la 39,4% din PIB la finele lunii martie.

Suedia privatizează participaţia la Nordea, cea mai mare bancă nordică, pentru 2,5 miliarde euro

 Suedia vinde aproximativ 284 milioane de acţiuni Nordea către investitori instituţionali din ţară şi din străinătate, potrivit unui comunicat al guvernului, citat de Bloomberg. Oferta propune un preţ cuprins între 75,5 şi 76 coroane pe acţiune (8,8 euro).

Astfel, participaţia ar fi evaluată la 21,6 miliarde coroane (2,5 miliarde euro).

"Rolul guvernului este de a reglementa băncile, nu de a le deţine. Acţiunile băncilor reprezintă active riscante, iar băncile trebuie reglementate strict şi supravegheate în mod riguros. Astfel, obiectivul guvernului este de a vinde acţiunile pe care le mai deţine statul", a declarat într-un comunicat ministrul pieţelor financiare, Peter Norman.

Guvernul condus de premierul Fredrik Reinfeldt a pregătit pentru privatizare participaţiile statului la Nordea şi la TeliaSonera, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Suedia.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/suedia-privatizeaza-participatia-la-nordea-cea-mai-mare-banca-nordica-pentru-2-5-miliarde-euro-11392126
11392126
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.