SUA: Mai stimulati mult economia?

Postat la 06 martie 2011 28 afişări

Finantistul Warren Buffett si libertarieni ca Ron Paul l-au acuzat pe presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, de continuarea in paguba a politicii de relaxare cantitativa (programul de cumparare de catre Fed de bonuri de trezorerie in valoare de 600 mil. dolari).

Criticii il acuza pe Bernanke ca acest al doilea program de relaxare cantitativa (QE2), dupa cel ulterior crizei financiare din 2008, se traduce pur si simplu ca tiparire de bani cu efect inflationist net, desi economia nu mai are nevoie acum de stimulente, fiind pe crestere - 3,2% in ultimul trimestru din 2010 si 2,9% pe tot anul in raport cu 2009.

Seful Fed a recunoscut ca a crescut consumul si ca nu mai exista riscul deflatiei, un fenomen discutat aproape excesiv pe parcursul lui 2010, insa a justificat continuarea programului monetar prin faptul ca economia americana continua sa nu genereze locuri de munca si ca acesta ramane criteriul deosebirii dintre redresarea aparenta si cea reala, astfel incat "pana nu ajungem la o perioada de crestere sustinuta a crearii de locuri de munca, nu putem considera ca economia si-a revenit".

Ultimele date statistice, publicate vineri, arata in sfarsit o crestere a angajarilor, care a dus in februarie rata somajului aproape de minimul din ultimii doi ani, respectiv 8,9%, fara de 9% in ianuarie. Numarul de angajari in afara sectorului agricol a crescut cu 222.000 in februarie, cel mai mult din aprilie 2010 pana acum.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sua-mai-stimulati-mult-economia-8033186
8033186
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.