Statul Islamic şi Al-Qaida în Irak, două grupări de o violenţă extremă şi cu descendenţă comună

Autor: Iuliana Enache Postat la 21 august 2014 53 afişări

Violenţa extremă de care dă dovadă Statul Islamic aminteşte de organizaţia Al-Qaida în Irak, condusă de Abu Musab al-Zarqawi, ambele grupări având o descendenţă comună, cu rădăcini în regimul Baas al lui Saddam Hussein, relatează Financial Times, în ediţia electronică.

În urmă cu zece ani, Nicholas Berg, un om de afaceri american care lucra în Irak, era decapitat violent într-o înregistrare video postată de Abu Musab al-Zarqawi, liderul Al-Qaida în Irak (AQI). Uciderea jurnalistului american James Foley, marţi, le-a reamintit occidentalilor abuzurile insurgenţei irakiene de după invazia din 2003.

Dar nu doar modul sângeros de a acţiona leagă Statul Islamic (SI) şi Al-Qaida în Irak, ci şi o descendenţă comună.

Afzal Ashraf, fost căpitan al forţelor aeriene britanice în Irak, în prezent consultant la Royal United Services Institute, subliniază moştenirea comună a SI şi AQI, care constă în foşti membri ai regimului Baas al lui Saddam Hussein. Ambele sunt "insurgenţe parazite" care cooptează facţiunile fără drept de vot la cauza lor, afirmă el.

Statul Islamic, ca şi Al-Qaida în Irak, este în primul rând o organizaţie confesională, dedicată eradicării guvernului şiit de la Bagdad şi regimului alawit de la Damasc.

Analiştii militari subliniază, de asemenea, similaritatea dintre tacticile pe câmpul de luptă folosite de SI şi cele ale AQI, în special modul în care ambele organizaţii îşi desfăşoară forţele în cercuri de presiune, în special în jurul oraşelor, folosind valuri de maşini şi camioane-capcană.

În opinia lui Fawaz Gerges, profesor de relaţii internaţionale la London School of Economics şi expert în Al-Qaida şi extremism islamic, caracteristica definitorie a abordării SI/AQI este "folosirea violenţei".

"Grupările ca Al-Qaida au folosit violenţa în mod tactic, proporţional cu scopurile lor", susţine el. "Pentru SI şi AQI cruzimea este obiectivul. Acţiunea este cea care contează, nu ideile. Pentru Zarqawi şi Baghdadi (liderul SI), spectacolul şi forţa nelimitată - decapitări, crucificări, persoane îngropate de vii - sunt tot ce contează", conchide el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
TERORISM,
/actualitate/statul-islamic-si-al-qaida-in-irak-doua-grupari-de-o-violenta-extrema-si-cu-descendenta-comuna-13127037
13127037
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.