Statul a vândut bonduri de 1,5 mld. $ pe zece ani la un randament de 4,5%

Autor: Razvan Voican Postat la 15 februarie 2013 8 afişări

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 1,5 mld. dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani destinată pieţei americane, randamentul obţinut marcând un minim istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ iniţial de 4,625%.

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 1,5 mld. dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani destinată pieţei americane, randamentul obţinut marcând un minim istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ iniţial de 4,625%. România a revenit astfel după un an pe ecranele investitorilor americani profitând de fereastra de oportu­ni­tate de pe pieţe. Emisiunea de bonduri a fost administrată de un consorţiu format din Barclays, BNP Paribas, Citi­group şi HSBC (ultimele două ocupându-se şi de emisiunea din 2012). Cu o zi înainte, Ungaria, fără a avea în spate vreun acord cu FMI, împrumutase 3,25 mld. dolari la un randament de 5,3-5,4%. Anul trecut Ministerul Finanţelor a lansat două serii succesive de obligaţiuni în dolari prin care a strâns în total 2,25 mld. dolari, însă la un randament mult mai mare - (6,87% şi apoi 6,45%) - România plătind o primă consistentă de lichiditate după o absenţă de circa 16 ani de pe piaţa americană. Pentru anul acesta a fost prevăzut un plafon de finanţare externă de 2,5 miliarde de euro. Deşi are la dispo­ziţie fonduri de la FMI şi UE la costuri reduse, România preferă să se finanţeze de pe piaţa privată.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Stat,
vândut,
bonduri,
randament
/actualitate/statul-a-vandut-bonduri-de-1-5-mld-s-pe-zece-ani-la-un-randament-de-4-5-10564089
10564089
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.