Sperietorile din Est

Postat la 29 august 2006 7 afişări

Confruntate cu un numar mare de muncitori din Europa Centrala si de Est, cele mai mari organizatii britanice ale angajatorilor considera ca ar fi oportuna o amanare pentru acordarea dreptului de munca in Marea Britanie cetatenilor romani si bulgari, relateaza Financial Times.

Confruntate cu un numar mare de muncitori din Europa Centrala si de Est, cele mai mari organizatii britanice ale angajatorilor considera ca ar fi oportuna o amanare pentru acordarea dreptului de munca in Marea Britanie cetatenilor romani si bulgari, relateaza Financial Times.

 

De altfel, deschiderea pietei muncii pentru ultimii veniti in UE a fost indelung dezbatuta saptamanile trecute in presa britanica. Reactia angajatorilor l-a determinat pe Ed Davey, purtator de cuvant al liberal-democratilor si sustinator al politicii portilor deschise, sa afirme pentru BBC ca spera ca dezbaterea sa fie rationala, bazata pe argumente, si nu condusa de isterie. Oamenii de afaceri s-au bucurat initial, cand au avut posibilitatea sa angajeze sute de mii de muncitori in meserii fara cautare in Marea Britanie. In plus, au reusit astfel sa stopeze presiunea interna privind cresterea salariilor. Cu toate acestea, Susan Anderson, director de resurse umane la CBI, cea mai mare organizatie patronala din Marea Britanie, crede ca trebuie facuta o pauza inainte de a permite muncitorilor din alte state sa munceasca in Marea Britanie.

 

"Actualul sistem de monitorizare si control al migratiei trebuie imbunatatit", este de parere Anderson. O opinie impartasita si de David Frost, director general al Camerei de Comert din Marea Britanie. Cei doi ii invoca pe cei 392.000 de imigranti din Europa de Est inregistrati oficial in Albion, mentionand ca - in conformitate cu informatiile venite de la angajatori - numarul real ar fi mult mai mare. Frost avertizeaza ca numarul mare al muncitorilor din Est ar putea cauza probleme sociale semnificative, in special in orase, unde tinerii localnici fara calificare ar putea avea dificultati in obtinerea unui loc de munca. "Nu vom fi o societate unita daca un numar tot mai mare de imigranti isi gasesc de munca, in timp ce populatia locala nu reuseste sa se angajeze", a explicat Frost.

 

Reprezentantii industriilor hoteliere si de catering, printre cele mai mari angajatoare de imigranti, se opun la randul lor deschiderii usilor pentru muncitorii romani si bulgari. In opinia lui Bob Cotton, director executiv al Asociatiei Britanice a Hotelierilor, acestora ar trebui sa li se permita sa munceasca in Marea Britanie doar in cazul in care se dovedeste ca exista o lipsa reala de forta de munca locala, cum ar fi in cazul bucatarilor. Chiar si in aceste cazuri, aspirantii va trebui sa posede calificari corespunzatoare. In schimb, organizatiile patronale din agricultura si industria alimentara, printre ai caror angajati se afla numerosi muncitori din Est, sprijina ideea deschiderii pietei muncii. Philip Hudson, consilier-sef pe probleme de horticultura la Uniunea Nationala a Fermierilor, spune ca deja exista semne ca muncitorii din Europa de Est au inceput sa refuze sa lucreze la culesul fructelor sau legumelor. In cazul in care nu s-ar deschide portile pentru imigranti din alte tari, s-ar putea ajunge la o penurie de forta de munca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/sperietorile-din-est-2511537
2511537
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.