Spania: creştere economică simbolică, şomajul rămâne la niveluri record

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 26 ianuarie 2014 55 afişări

Economia spaniolă a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru din 2013 faţă de precedentul trimestru, a anunţat Banca Spaniei.

Spania: creştere economică simbolică, şomajul rămâne la niveluri record

Este al doilea trimestru de creştere economică (în perioada iulie-septembrie creşterea a fost de 0,1%), după mai bine de doi ani de recesiune. Pe ansamblu însă, PIB a scăzut cu 1,2% în 2013, iar estimările analiştilor văd doar o creştere de 0,7% pentru 2014.

În acelaşi timp, în al patrulea trimestru, şomajul a urcat uşor, la 26,03%, situând Spania pe al doilea loc din UE după Grecia din punctul de vedere al ponderii persoanelor fără loc de muncă. Peste un sfert de milion de spanioli sunt în continuare şomeri, deşi comparativ cu ultimul trimestru din 2012, numărul şomerilor s-a redus uşor - prima scădere anuală în ultimii şase ani.

Potrivit presei spaniole, banca centrală a precizat că toate componentele PIB au crescut în ultimul trimestru, în special consumul privat, dar a avertizat că în continuare, riscul cel mai mare pe care îl vede este cel al "unei perioade prelungite de inflaţie redusă excesiv", deşi pericolul unui scenariu deflaţionist este mai mic decât în 2009.

Banca centrală afirmă că o perioadă de inflaţie prea mică ar fi dăunătoare în special ţărilor care "au acumulat dezechilibre importante în trecut şi acum se văd obligate să ia măsuri de redresare a competitivităţii".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/spania-crestere-economica-simbolica-somajul-ramane-la-niveluri-record-11968896
11968896
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.