​Ce soluţii există pentru a combate risipa alimentară: Proiectul unei bănci de alimente a reuşit să salveze 500 de tone de alimente şi să gătească peste 215.000 de porţii de mâncare ăentru elevi şi persoane defavorizate

Autor: Miruna Diaconu Postat la 29 septembrie 2025 27 afişări

​Ce soluţii există pentru a combate risipa alimentară: Proiectul unei bănci de alimente a reuşit să salveze 500 de tone de alimente şi să gătească peste 215.000 de porţii de mâncare ăentru elevi şi persoane defavorizate

România risipeşte anual peste 150 kg de alimente per persoană, în acelaşi timp, 16,3% dintre români nu îşi permit o masă decentă la fiecare două zile. Pentru a rezolva aceste dezechilibre, reducerea risipei alimentare este una dintre soluţii, însă ea reprezintă doar punctul de plecare într-un întreg proces, iar băncile de alimente pot reprezenta o soluţie. Banca Locală de Alimente Sector 6 a apărut ca să rezolve atât risipa alimentară, dar şi pentru a ajuta persoanele care au nevoie de o masă caldă.

În şase luni de la deschidere, Banca Locală de Alimente Sector 6 a coelctat, procesat şi redistribuit 400 de tone de produse alimentare, cu o valoare de peste 1,1 milioane euro, care ulterior au ajuns să fie transformate în 115.000 de porţii de hrană caldă distribuite elevilor pdin Sectoul 6 prin programul Şcoală după Şcoală, cât şi 85.000 de mese calde distribuite beneficiarilor cantinei sociale.

Aflată în subordinea Primăriei Sectoului 6 prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Banca Locală de Alimente Sector 6 este prima bancă de alimente înfiinţată de o autoritate locală din România.

Spaţiul în care îşi defăşoară activitatea Banca Locală de Alimente este împărţit în mai multe segmente care include atât o cantină socială, un depozit, cât şi o zonă dedicată pregătirii porţiilor de mâncare.

Banca Locală de Alimente are o serie de parteneri, producători alimentari şi operatori HoReCa, care donează alimentele pentru a fi ulterior transformate în mese calde pentru copii şi persoane defavorizate. Începând cu luna februarie, peste 1.750 de elevi din Serctorul 6 primesc o masă caldă la şcoală prin programul Şcoală după Şcoală.

„Primii care pot duce mesajul care să ne ajute să diminuăm risipa alimentară sunt copiii şi întotdeauana ne uităm către educaţie. Suntem întotdeauana aproape de cei mici, avem multe proiecte pe care le facem cu cei mici, avem mai multe proiecte. Copiii sunt cei care duc cel mai bine mesajul în familie”, spune Ovidiu Rusu, directorul Băncii Locale de Alimente Sector 6.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
risipa alimentara,
alimente,
banca,
portii,
mancare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.