Slovenia se declară "depăşită" de fluxul de migranţi şi anunţă că recurge la armată

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 octombrie 2015 58 afişări

Slovenia s-a declarat marţi "depăşită" de fluxul de migranţi care soseşte la frontiera sa cu Croaţia de sâmbătă şi a anunţat că vrea să recurgă la armată pentru a gestiona situaţia, relatează AFP în pagina electronică.

Slovenia se declară "depăşită" de fluxul de migranţi şi anunţă că recurge la armată

"Fluxul de migranţi din ultimele trei zile ne depăşeşte toate capacităţile", a anunţat Guvernul într-un comunicat, în urma unei reuniuni de urgenţă, în noaptea de luni spre marţi.

O lege urmează să fie prezentată în Parlament, în vederea extinderii - în mod excepţional - a puterilor de intervenţie a armatei, limitate în prezent la o asistenţă logistică.

Slovenia - o ţară mică, de două milioane de locuitori - a anunţat că peste 8.000 de migranţi au pătruns pe teritoriul său, dinspre Croaţia, numai luni, mulţi dintre ei traversând "frontiera verde", adică prin natură, ci nu prin puncte de trecere oficiale.

Concomitent, doar 2.000 de migranţi şi-au putut continua drumul, luni, către Austria, potrivit autorităţilor de la Ljubljana, care au acuzat luni autorităţile austriece că permit intrarea unui număr limitat de migranţi, ceea ce Viena a dezminţit.

Poliţia austriacă a anunţat marţi că 4.280 de persoane au sosit luni din Slovenia, adică mai mult decât dublu decât a anunţat Ljubljana.

În faţa acestei situaţii, Guvernul sloven a anunţat marţi că vrea să prezinte, în Parlament, un amendament la legea apărării, cu scopul de a extinde competenţele armatei cu acest titlu excepţional.

"Acest amendament va permite să se încredinţele militarilor sarcini suplimentare, în circumstanţe foarte particulare şi cu acordul Parlamentului", se precizează în comunicat.

Amendamentul la legea apărării urma să fie prezentat în Parlament marţi, potrivit postului naţional sloven de radio.

Premierul Miro Cerar (centru) dă asigurări că "asta nu înseamnă stare de urgenţă". Însă este necesar ca Slovenia să reacţioneze, în contextul în care Croaţia "refuză să colaboreze" în vederea gestionării crizei migrării, le-a spus el unor jurnalişti.

"Este iluzoriu să se aştepte de la o ţară de două milioane de locuitori să oprească, gestioneze şi rezolve ceea ce ţări mult mai mari nu au reuşit să facă", subliniază Guvernul în comunicat.

Fluxul de migranţi s-a reorientat către Slovenia sâmbătă, după ce Ungaria, principala ţară de tranzit până atunci, şi-a închis frontiera refugiaţilor în noaptea de vineri spre smbătă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SLOVENIA,
ARMATĂ,
MIGRARE
/actualitate/slovenia-se-declara-depasita-de-fluxul-de-migranti-si-anunta-ca-recurge-la-armata-14855436
14855436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.