Situatia din Siria se incinge: numarul demonstrantilor ucisi creste, SUA si UE impun sanctiuni (VIDEO)

Autor: Mihai Mitrica Postat la 01 mai 2011 35 afişări

Reprimarea cu violenta a protestelor anti-guvernamentale din Siria si criza umanitara care se prefigureaza in aceasta tara au fost motive suficiente pentru o serie de sanctiuni diplomatice decise de Uniunea Europeana contra regimului lui Bashar Al-Assad.

Dupa ce numai vineri au fost ucisi 66 de protestatari, conform organizatiilor umanitare prezente in tara, numarul protestatarilor omorati in ultimele saptamani de fortele loiale regimului Bashar al-Assad este estimat la 560 de catre reprezentantii opozitiei.

Duminica, trupele siriene au luat cu asalt orasul Deraa din sudul tarii, centrul protestelor care dureaza de sase saptamani, folosind pentru prima data elicoptere, intr-o actiune de intimidare a demonstrantilor, transmit agentiile de presa. Orasul a ramas de aproape o saptamana fara apa, curent electric si carburanti.

Uniunea Europeana a convenit sambata sa impuna sanctiuni la adresa Damascului, intre acestea fiind inghetarea activelor, a programelor de ajutor din partea UE si interdictii de deplasare contra demnitarilor regimului considerati vinovati de reprimarea manifestantilor. Programul de ajutoare de 40 de milioane de euro pe an catre Siria a fost inghetat. Surse de la Bruxelles citate de EUObserver au declarat insa ca nu se pune problema unei optiuni militare contra Siriei, de genul celei in desfasurare in Libia.

Vineri, administratia americana a impus deja noi sanctiuni contra Siriei, intre care inghetarea activelor unui numar de demnitari sirieni, intre care Mahir Assad, fratele presedintelui si Ali Mamluk, seful serviciului secret prezidential, dar nu si contra lui Bashar Al-Assad insusi.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) de la Geneva va trimite, la randul sau, o misiune in Siria in urma careia ar putea initia o investigatie penala contra regimului de la Damasc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/situatia-din-siria-se-incinge-numarul-demonstrantilor-ucisi-creste-sua-si-ue-impun-sanctiuni-video-8212769
8212769
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.