Senatul SUA aproba majorarea plafonului de indatorare a SUA (VIDEO). Ce plati are de facut statul american in august

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 august 2011 35 afişări

Dupa Camera Reprezentantilor, si Senatul SUA a aprobat, marti, cresterea plafonului de indatorare a SUA, ceea ce inseamna ca proiectul de lege in acest sens va putea intra in vigoare, semnat de presedintele Obama, inainte de epuizarea plafonului actual, de circa 14.290 miliarde de dolari, transmite MSNBC.

Pentru cresterea plafonului s-au pronuntat 74 de senatori, iar impotriva au votat 26, reflectand faptul ca democratii, sustinatori ai majorarii limitei de indatorare, beneficiaza de majoritate in Senat. Dezbaterile au semanat insa cu cele din Camera Reprezentantilor, cu democrati care au avertizat ca o respingere a proiectului de lege ar insemna "aruncarea economiei Americii in haos" (Dick Durbin, Illinois) si republicani ce au avertizat ca aprobarea unor datorii noi inseamna "un alt fel de incapacitate de plata, prin faptul ca ne vom plati datoriile cu bani care valoreaza din ce in ce mai putin de la an la an" (Rand Paul, Kentucky).

Legislatia aprobata de Congres prevede cresterea cu 2.400 de miliarde de dolari a plafonului de indatorare pentru SUA - suficient pentru acoperirea necesarului de finantare pana dupa alegerile din noiembrie 2012. In schimbul acordului asupra majorarii plafonului, legislatorii americani au convenit asupra reducerii cheltuielilor de la bugetul federal cu 917 miliarde de dolari, urmand ca o noua transa de reduceri, de 1.500 miliarde de dolari pentru urmatorii zece ani, sa fie decisa de un comitet de reducere a deficitului, ce va fi format din 12 congresmeni democrati si republicani si va transmite Congresului propunerile sale in acest sens pana la 24 noiembrie.

Majorarea plafonului datoriei urmeaza sa aiba loc in doua etape: 900 de miliarde de dolari initial, apoi inca 1.500 de miliarde daca se aproba in Congres reducerile de cheltuieli propuse de comitetul pentru reducerea deficitului sau daca este aprobat un amendament introdus de republicani privind introducerea in constitutie a obligatiei de a mentine un buget echilibrat. Daca niciuna dintre conditii nu este indeplinita, transa a doua de crestere a plafonului va fi limitata la 1.200 de miliarde.

Actualul plafon de indatorare expira la 2 august, ora 24, ceea ce inseamna ca, in lipsa suplimentarii lui, Trezoreria ar fi fost in imposibilitatea de a onora platile programate pentru perioada urmatoare, intre care, potrivit Reuters, se numara:

3 AUGUST

32 mld. dolari, incluzand 23 mld. pentru beneficiarii de asigurari sociale

4 AUGUST

10 mld. dolari, incluzand 3,1 mld. dolari pentru programele Medicaid si Medicare, avandu-i ca beneficiari pe americanii batrani si bolnavi; 90 mld. dolari reprezentand datorii ajunse la scadenta

5 AUGUST

12 mld. dolari, incluzand 3,4 mld. reprezentand salarii ale bugetarilor si 2 mld. cheltuieli militare

8 AUGUST

11 mld. dolari, incluzand 1,4 mld. reprezentand cheltuieli militare si 2,2 mld. reprezentand plati in sistemul sanitar

9 AUGUST

11 mld. dolari, incluzand 2,5 mld. pentru programele Medicaid si Medicare si 1,5 mld. pentru Departamentul Educatiei

10 AUGUST

19 mld. dolari, incluzand 8,5 mld. pentru beneficiarii de asigurari sociale

11 AUGUST

11 mld. dolari, incluzand 3 mld. pentru programele Medicaid si Medicare

12 AUGUST

9 mld. dolari, incluzand 2,2 mld. pentru sistemul sanitar si 3 mld. dolari pentru ajutoare de somaj si ajutoare sociale.

15 AUGUST

41 mld. dolari, incluzand cel putin 29 mld. reprezentand plata dobanzilor pentru datoriile existente.

In medie, Trezoreria SUA se imprumuta in fiecare luna cu 125 de miliarde de dolari, pentru a onora obligatiile financiare ale Washingtonului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/senatul-sua-aproba-majorarea-plafonului-de-indatorare-a-sua-video-ce-plati-are-de-facut-statul-american-in-august-8559609
8559609
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.