Senatul a adoptat înfiinţarea Gărzilor forestiere

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 20 octombrie 2015 46 afişări

Senatul a aprobat, marţi, ordonanţa de urgenţă care prevede înfiinţarea Gărzilor forestiere pentru a combate defrişările ilegale masive, care au fost discutate inclusiv în şedinţa CSAT din iunie 2015.

Senatul a adoptat înfiinţarea Gărzilor forestiere

Potrivit OUG nr. 32/2015, "este necesară înfiinţarea Gărzilor forestiere, prin reorganizare ca instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, prin preluarea atribuţiilor, activităţii, a posturilor şi a personalului de la Comisariatele de Regim Silvic şi Cinegetic".

Guvernul precizează că actul normativ are ca scop întărirea capacităţii instituţionale prin suplimentarea numărului de posturi din cadrul Comisariatelor de regim silvic şi cinegetic, astefel încât numărul de posturi să fie de 617, faţă de 399 câte sunt în prezent, adică o persoană cu pregătire silvică pentru o suprafaţă de 16.403 ha fond forestier.

Cât priveşte salarizararea personalului din cadrul Gărzilor forestiere, comisiile de specialitate ale Senatului au decis ca salariile de bază să se stabilească la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, nu în baza grilei de salarizare propuse de iniţator.

Deşi, în vederea realizării atribuţiilor, în condiţii optime, numărul de personal din cadrul Gărzilor forestiere cu atribuţii de implementare, monitorizare şi control necesar este de o persoancă cu pregătire silvică pentru o suprafaţă de 8000 de ha, pentru reducerea impactului bugetar s-a decis ca numărul personalului silvic din cadrul Gărzilor forestiere să aibă în vedere o suprafaţă de 12.000 de ha, suprafaţa prevăzută ca fiind limita maximă, potrivit Codului silvic.

Iniţiatorul susţine în expunerea de motive că în ultimii ani fenomenul tăierilor ilegale de masă lemnoasă a luat amploare, pierderea produsă anual bugetului naţional prin sustragerile de masă lemnoasă este estimată la 1.056.000 mii lei (circa 250 de milioane de euro).

"De asemenea, cantitatea de masă lemnoasă recoltată în mod ilegal pune în pericol siguranţa publică, în primul rând prin destructurarea arboretelor care nu îşi pot realiza rolul reglator privind factorii climatici, determinând alunecări de teren, scurgeri masive de pe versanţi, inundaţii, punerea în pericol a barajelor şi implicit a vieţii oamenilor", arată documentul citat.

Iniţiatorul precizează, totodată că, problematica tăierilor ilegale de arbori, este una de siguranţă naţională, făcând obiectul unei analize în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării organizat în data de 09.06.2015, "unde s-a evidenţiat soluţionarea în regim de urgenţă a acestei problematici, inclusiv prin înfiinţarea Gărzilor Forestiere".

Expunerea de motive reminteşte că „potrivit Regumanentului UE nr. 995/201 al PE şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, pentru implementarea corespunzătoare a acestuia sunt obligatorii realizarea de controale, cel puţin o dată la doi ani, la peste 9.000 de operatori economici care introduc pentru prima dată pe piaţă lemn şi produse din lemn”, precizând că aceste controale nu s-au putut efectua, până în prezent, din cauza personalului insuficient din cadrul Comisariatelor de Regim Silvic şi Cinegetic.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor forestiere a fost adoptat, în plenul Senatului, cu 70 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 1 vot "împotrivă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SENAT,
ÎNFIINŢAREA GĂRZILOR FORESTIERE,
/actualitate/senatul-a-adoptat-infiintarea-garzilor-forestiere-14855686
14855686
comments powered by Disqus
Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România

Cu o experienţă de peste 15 ani în industria bancară, Bogdan Neacşu, în prezent preşedinte - director general al CEC Bank, a povestit în cadrul celui mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business MAGAZIN cu ce provocări vine meseria de bancher, ce a învăţat din fiecare experienţă avută în cadrul altor instituţii bancare şi cum şi-a propus să îmbine modelul de banking tradiţional al celei mai vechi bănci din România cu transformările venite prin prisma digitalizării.

vezi continuarea
ZF.ro
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore. S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul dintre cei mai mari producători auto. ADIO motoare pe benzină şi diesel. A renunţat complet
ProMotor.ro
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
Cum merge Dacia Duster cu motorul de MERCEDES. Merită banii?
Noua SKODA OCTAVIA are un preț imbatabil în România
Descopera.ro
VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către PILOTUL unui elicopter de poliţie aflat în zbor VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către PILOTUL unui elicopter de poliţie aflat în zbor
O IMAGINE cu România văzută din spaţiu provoacă CONTROVERSE puternice - FOTO
VIDEO - Reuşită ISTORICĂ! Este primul om care a putut să ZBOARE la aceeaşi altitudine cu avioanele
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
O companie britanică lansează în 2020 un telefon cu WINDOWS 10. Acesta va putea fi folosit asemeni unui PC
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în care Nike a investit multă tehnologie
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.