Şefii diplomaţiei din "formatul Normandia" îndeamnă la suplimentarea observatorilor OSCE în Ucraina

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 25 februarie 2015 42 afişări

Miniştrii de Externe din Ucraina, Franţa, Rusia şi Germania şi-au reiterat marţi îndemnurile la respectarea armistiţiului încălcat în estul Ucrainei şi au căzut de acord asupra unei suplimentări a numărului observatorilor OSCE.

În cadrul reuniunii de trei ore care a avut loc la Paris, ei au discutat despre modalităţi de soluţionare a problemelor legate de retragerea de către beligeranţi a armamentului greu de pe linia frontului, relatează Euronews.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că întâlnirea a fost "folositoare" şi că reprezentanţii ţărilor care fac parte din "formatul Normandia" au căzut de acord asupra necesităţii suplimentării numărului observatorilor internaţionali în regiunea de conflict.

"Cerem consolidarea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE. Cerem tuturor părţilor implicate (în conflict) să coopereze deplin cu OSCE şi să permită organizaţiei să-şi îndeplinească mandatul, mai ales în ceea ce priveşte supravegherea şi verificarea retragerii armamentului greu", a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius.

Însă cei patru nu au ajuns la un acord pentru a condamna confruntările armate de la Debalţeve.

Ministrul german de Externe a îndemnat, la rândul său, la retragerea "în următoarele zile" a armamentului greu de pe linia frontului. "Dacă armamentul greu va fi retras, acest lucru va contribui la reducerea riscului continuării încălcării armistiţiului şi va reprezenta un pas către construirea unei oarecare încrederi, care s-a pierdut între cele două părţi", a spus Frank-Walter Steinmeier.

Şefii diplomaţiilor statelor care fac parte din "formatul Normandia" s-au întâlnit marţi la Paris pentru prima dată după summitul "Minsk-2" de la 12 februarie. Noul armistiţiu a intrat în vigoare în regiunea Donbas din estul Ucrainei trei zile mai târziu, însă forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi se acuză reciproc că-l încalcă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FRANŢA,
DIPLOMAŢIE,
UCRAINA
/actualitate/sefii-diplomatiei-din-formatul-normandia-indeamna-la-suplimentarea-observatorilor-osce-in-ucraina-13889086
13889086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.