Sectorul hotelier românesc, cu cele mai mici salarii din economie, se îndreaptă spre modelul occidental: cameriste şi chelneri din Filipine sau Nepal

Postat la 24 martie 2017 200 afişări

„Avem angajaţi filipinezi în res­taurant, în bucătărie sau cameriste, urmea­ză să mai aducem şi alţi filipi­nezi, pentru că am ajuns la concluzia că românii nu îşi mai doresc să muncească. Un motiv ar putea fi faptul că au prins gustul Occi­den­tului, poate că acolo unde pleacă simt că munca lor este valo­ri­zată“, a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov cu 127 de camere. În prezent, 22 dintre cei 140 de angajaţi ai hotelului sunt filipinezi, iar planul manage­mentului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.

Sectorul hotelier românesc, cu cele mai mici salarii din economie, se îndreaptă spre modelul occidental: cameriste şi chelneri din Filipine sau Nepal

„Ei sunt mai dedicaţi şi pleacă din ţara lor pen­tru că o parte din carieră şi-au pe­trecut-o fie pe vase de croa­zie­ră, fie în Emira­te­le Ara­be, unde lucrau câte 18-19 ore pe zi“, a mai spus Radu Fluture.

Angajaţii din ho­teluri şi restau­rante din Ro­mânia au fost, istoric, cel mai prost plătiţi an­gajaţi din econo­mie, iar mulţi dintre românii care ocu­pau aceste po­ziţii au renunţat la locul de muncă fie pen­tru a se angaja într-o fabrică (având în ve­dere că în cen­trul şi vestul ţării s-a dezvoltat produc­ţia de componente auto), fie pentru a lucra în străină­tate, pe salarii de 6 -7 ori mai mari.

Anul trecut, spre exemplu, un angajat din setcorul hoteluri şi restaurante din România a câştigat, în medie, 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproa­pe 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional. Comparativ însă cu salariile obţinute în Filipi­ne sau în Nepal, câştigul mediu din acest sector în România este semnificativ mai mare.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nepal,
salarii,
sector,
economie,
filipine,
model,
angajati,
hotel,
munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.