Se schimbă harta României! Oraşele care ar putea să dispară curând

Postat la 22 februarie 2023 404 afişări

Se schimbă harta României! Oraşele care ar putea să dispară curând

Recensământul a dat în vileag faptul că România are aproape 80 de localităţi prea mici pentru actuala clasificare. Astfel, aproape 40 de oraşe au sub 5.000 de locuitori şi aproape 40 de municipii au sub 25.000.

Recensământul din 2022 le dă bătăi de cap autorităţilor locale din 80 de oraşe şi municipii din ţara noastră, care se văd în situaţia de a începe demersuri pentru a retrograda statutul administrativ al localităţii.

Efectele nu sunt tocmai fericite pentru angajaţii din administraţiile publice respective, având în vederea că „retrogradarea” localităţii atrage după sine şi diminuarea lefurilor funcţionarilor şi aleşilor.

De asemenea, duce la scăderea taxelor locale.

Aproape 80 de oraşe şi municipii din România nu mai îndeplinesc criteriul „populaţie” în ce priveşte încadrarea lor în această categorie, după cum reiese din datele oferite de Recensământul populaţiei din 2022.

În judeţul Braşov există un municipiu şi două oraşe care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

„La noi, la Braşov, avem la Predeal, Rupea şi Codlea o populaţie mai mică decât în 2011, în sensul că aceste localităţi chiar au căzut sub pragurile la nivelul cărora se aflau la recensământul de acum 12 ani”, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, Mihaela Pâtea.

Datele culese la recensământ arată că Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
disparitie,
harta,
recensamant

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.