Se privatizează sau nu companiile de stat, aşa cum cere FMI?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 noiembrie 2011 37 afişări

Vizita misiunii FMI a readus pe tapet problema restructurării şi a privatizării companiilor de stat, în special a celor din energie, problemă prezentată de preşedintele Traian Băsescu drept o bună sursă de reducere a cheltuielilor pentru încadrarea în ţinta de deficit.

Mai puţin clar e ce se va întâmpla cu cealaltă problemă pusă de FMI, cea a privatizărilor pentru companiile din subordinea Ministerului Economiei, după ce ministerul a promis că va accelera procesul de vânzare a pachetelor minoritare la Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cel de privatizare totală a Oltchim, Electrica Furnizare şi a companiilor rezultate din divizarea Electrica Serv.

Recent, şefului statului a precizat însă că nu e dispus să vândă la orice preţ şi că preferă să aştepte, aşa cum a făcut Guvernul în cazul ofertei Petrom de la bursă, în loc să vândă companii "pe doi bani". Într-un interviu la TVR, Băsescu a specificat că este un adept al privatizărilor, dar nu şi al "datului gratis" al companiilor, "doar ca să scriem pe ele 'privatizat'".

El a dezvăluit că a fost ideea lui să introducă în programul cu FMI aducerea unor manageri privaţi la companiile de stat pentru a fi rentabilizate, pregătite pentru privatizare şi abia apoi vândute la momentul potrivit. Traian Băsescu a precizat că România nu este în situaţia Greciei, să fie nevoită să vândă orice fel de activ ca să facă rost de bani pentru a-şi plăti datoriile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/se-privatizeaza-sau-nu-companiile-de-stat-asa-cum-cere-fmi-8944550
8944550
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.