Schimbări în EDUCAŢIE. Şcolile de masă ar putea avea clase pentru elevii cu nevoi speciale

Postat la 12 noiembrie 2016 315 afişări

Guvernul României a pus în dezbatere publică o Ordonanţă de Urgenţă care propune o serie de modificări importante ce vor fi aduse Legii Educaţiei Naţionale, fiind vizate, printre altele, şcolile doctorale, Evaluarea Naţională, Bacalaureatul şi învăţământul pentru copiii cu nevoi speciale.

Schimbări în EDUCAŢIE. Şcolile de masă ar putea avea clase pentru elevii cu nevoi speciale

Guvernul României propune modificarea Legii Educaţiei Naţionale numărul 1, din 2011, prin modificarea sau introducerea unoi noi pasaje în articolele acesteia.

Asttfel, Articolul 49, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

,,(1) Învăţământul special se organizează în unităţi de învăţământ special.

(2) Învăţământul special integrat se poate organiza în învăţământul de masă, individual şi, prin excepţie, în clase/grupe speciale, cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pe baza unei metodologii adoptate prin ordin de ministru. Efectivele formaţiunilor de studiu din învăţământul special şi special integrat sunt stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în funcţie de tipul şi gradul deficienţei

(4) Durata şcolarizării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin prezenta lege şi se stabileşte, în funcţie de nevoile individuale, de gradul şi tipul dizabilităţii, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice”, se arată în proiectul de modificare a legii.

În ceea ce priveşte şcolile doctorale, documentul prevede acreditarea provizorie pentru anul universitar 2016 – 2017

Totodată se propun modificări şi în ceea ce priveşte dascălii. La articolul 241, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,(4) Persoanele care nu promovează examenul pentru definitivare în învăţământ se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă, de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice”, stabileşte proiectul.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.