Satul care a ajuns proprietatea unei familii prin decizie judecătorească. Ce se întâmplă în "Vestul Salbatic" al României

Postat la 18 aprilie 2016 658 afişări

Satul care a ajuns proprietatea unei familii prin decizie judecătorească. Ce se întâmplă în "Vestul Salbatic" al României

Intrăm astăzi în pădurile României: căutate şi iubite pentru parfumul lor unic, dar şi furate şi tăiate de oameni ajunşi proprietari în condiţii discutabile.

Mergem pentru început la Nadas, în Vestul României, acolo unde o localitate întreagă, cu multă pădure, a ajuns în proprietatea unei singure familii. Suprafaţa este uriaşă, peste 8.500 de hectare, în care ar intra inclusiv vatra satului. Pentru zona disputată există acte întocmite la începutul secolului trecut, şi chiar mai vechi, dar decizia instanţei a fost un şoc pentru localnici. Doi din cei trei magistraţi care au judecat acest caz au ajuns în arestul DNA.

Judecătoria Ineu, ora 9 dimineaţa. Un bătrân de 94 de ani intra şi iese din sala de judecată. De mai bine de 6 ani îşi cauta dreptatea prin instante împreună cu alţi consăteni Toţi sunt din satul arădean Nadas şi de mai mulţi ani sunt protagoniştii unei pelicule care este bazată pe dramă, ridicol şi multă umilinţă. Un film în care oameni simpli de la ţară s-au trezit săltaţi de jandarmi, speriaţi cu evacuările şi ameninţaţi cu dezrădăcinarea, după ce o sentinţă civilă a pus un sat întreg în posesia unei singure familii. Nadasul este satul arădean cu cea mai multă pădure. O aşezare pe o vale, între dealuri forestiere, în care nu există semnal la telefonul mobil şi în care oamenii sunt izolaţi de lume.

Localnicii, mulţi trecuţi de 80 de ani au făcut zid în faţa autorităţilor venite să-i scoată de pe terenuri şi din casele în care s-au născut şi au trăit o viaţă. Nu e vestul sălbatic, e vestul României, iar intriga poveştii include judecători arestaţi, notari cercetaţi, funcţionari de la cadastru chemaţi să dea explicaţii, moşteniri cu multe semne de întrebare, dar şi descinderi cu mascaţii şi sechestru pe averi. Un sat întreg fierbe, după ce o sentinţă i-a trimis pe localnici înapoi în timp cu cel puţin 150 de ani, pe vremea grofilor şi a ţăranilor fără pământ.

Cititi mai multe pe www.stirileprotv.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/satul-care-a-ajuns-proprietatea-unei-familii-prin-decizie-judecatoreasca-ce-se-intampla-in-vestul-salbatic-al-romaniei-15263563
15263563
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.