Săptămâna giganţilor: Microsoft şi Apple, fiecare cu armele sale

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 octombrie 2012 25 afişări

"Prin Windows 8 am reinventat Windows de la cap la coadă", a spus şeful Microsoft, Steve Ballmer, la lansarea din această săptămână a noului sistem de operare şi a tabletei Surface. Lansarea Windows 8 şi a tabletei Surface are rolul să reaprindă interesul utilizatorilor pentru sistemul de operare al Microsoft şi să recâştige terenul pierdut de grup în faţa Apple şi Google pe piaţa computerelor mobile.

Steven Sinofsky, directorul diviziei Windows a Microsoft, a prezentat noul look al Windows 8, dar a subliniat că se bazează pe Windows 7, cel mai bine vândut sistem al Microsoft, care recent a depăşit 670 de milioane de licenţe comercializate. Noul design al Windows elimină butonul Start şi are pe prima pagină butoane pătrate pentru aplicaţii.

Primele impresii despre Surface sunt amestecate, cu aprecieri pentru aspect, dar cu temeri legate de durata bateriei şi numărul limitat de aplicaţii disponibile. Investitorii sunt nesiguri în privinţa perspectivelor Windows 8, dar consideră că o lansare solidă ar putea susţine acţiunile Microsoft, care în ultimul deceniu au stat în intervalul 20-30 de dolari.

De partea cealaltă, Apple a raportat în această săptămână profit în creştere, dar sub aşteptările Wall Street şi estimări pentru perioada următoare de asemenea mai slabe decât anticipau analiştii, la scurt timp după ce a lansat noul iPad mini.

Profitul net a crescut în trimestrul al patrulea al anului fiscal la 8,2 miliarde de dolari sau 8,67 dolari pe acţiune, de la 6,6 miliarde de dolari şi 7,05 dolari pe acţiune în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile au avansat cu 27%, de la 28,27 miliarde de dolari la 36 miliarde de dolari. Analiştii consultaţi de Reuters se aşteptau ca Apple să raporteze profit pe acţiune, excluzând unele elemente excepţionale, de 8,75 dolari la venituri de 35,8 miliarde de dolari. Rezultatele vin înainte de startul vânzărilor din sezonul sărbătorilor, când concurenţa dintre producătorii de smartphone-uri şi tablete atinge cote maxime.

Apple a lansat în ultimele luni un nou iPhone şi tablete iPad pentru a lupta împotriva Amazon şi a dispozitivelor care folosesc sistemul de operare Android al Google. Pentru primul trimetru al anului fiscal următor Apple se aşteaptă la un profit de 11,75 dolari pe acţiune şi venituri de 52 de miliarde de dolari. Compania a livrat 26,9 milioane de iPhone-uri în trimestrul al patrulea, uşor peste aşteptările Wall Street, în timp ce vânzările de iPad-uri, la 14 milioane de unităţi, s-au situat mult sub estimări.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/saptamana-gigantilor-microsoft-si-apple-fiecare-cu-armele-sale-10261488
10261488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.