Săptămâna cea mai bună a leului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 ianuarie 2013 25 afişări

Leul a continuat să se aprecieze şi în ultima săptămână, ajungând joi la un curs de 4,3351 lei/euro, cel mai mic din 30 ianuarie 2012 încoace, ca efect al interesului crescut pentru activele româneşti din partea investitorilor străini.

Pe acest fond, anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României, de la 1 martie, în indicele JP Morgan GBI-EM care măsoară performanţa obligaţiunilor guvernamentale din pieţele emergente a venit ca un catalizator rapid al aprecierii. În plus, ultimele date statistice publicate sunt pozitive, relevând o creştere a investiţiilor străine directe cu 3,8% în ultimele 11 luni, la 1,44 mld. euro, ceea ce înseamnă o capacitate de finanţare de 33,9% din deficitul contului curent.

Săptămâna s-a încheiat cu leul în scădere uşoară, la 4,3373 lei/euro, iar unii analişti au suspectat chiar o intervenţie a BNR în piaţă pe parcursul ultimelor zile, spre a împiedica o apreciere mai accentuată a leului şi spre a limita volatilitatea cursului. "Demn de notat a fost şi intervalul relativ îngust de 4,3225-4,3350/EUR în care a oscilat moneda locală joi, deşi volumele tranzacţionate au fost din nou foarte ridicate. Aceste lucruri pot indica prezenta băncii centrale, care încearcă probabil să reducă volatilitatea din piaţă, în vreme ce foloseşte oportunitatea de a-şi reclădi rezervele valutare la aceste niveluri ale cursului de schimb", susţine Mihai Ţânţaru, economist în cadrul ING Bank România.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/saptamana-cea-mai-buna-a-leului-10498757
10498757
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.