Saptamana buna pentru Finante: investitorii s-au inghesuit sa finanteze Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 iunie 2011 31 afişări

Dupa cum se asteptau mai toti analistii romani si straini, prima emisiune de titluri pe termen mediu a Ministerului de Finante pe piata externa a avut succes: au fost emise titluri pe cinci ani in euro in valoare de 1,5 mld. euro, iar cererea din partea investitorilor a fost de circa 3 miliarde.

Randamentul a fost de 5,298%, peste cel de 5,17% de la emisiune de obligatiuni din martie 2010, cand Romania a atras 1 miliard de euro. "Factorii pozitivi se refera la cererea ce a totalizat aproximativ 3 miliarde euro si la faptul ca Ministerul Finantelor a platit un randament situat la 255 de puncte de baza peste mid-swaps, insa mai scazut decat nivelul indicativ de 260 de puncte de baza peste mid-swaps", apreciaza analistii ING Bank Romania.

In luna mai, Ungaria a vandut la randul sau obligatiuni in euro pe sapte ani in valoare de un miliard de euro, cu un randament situat la 270 de puncte de baza peste mid-swaps (nivelul dobanzii medii la euro pe pietele internationale), asadar Romania a stat mai bine din acest punct de vedere, desi Ungaria are un rating superior.

"Factorul mai putin pozitiv se refera la prima platita, ce s-a situat cu 20 de puncte de baza peste nivelul CDS." Nivelul mai ridicat al primei era un fenomen greu de evitat insa in actuala conjunctura a pietei, oricat de pozitiva ar fi perceptia investitorilor despre ameliorarea fiscala si perspectivele economice din Romania. Ratingul Romaniei ramane in continuare in categoria "junk", conform evaluarii Standard&Poor's si a Fitch (BB+), singura agentie care a acordat Romaniei un rating superior ("investment grade" - recomandat investitorilor) fiind Moody's (Baa3).

Bogdan Dragoi, secretar de stat in MF, a facut cunoscut ca urmatoarea emisiune din programul de finantari pe piata externa de 7 miliarde de euro prin titluri pe termen mediu (EMTN) va avea loc in a doua jumatate a anului, insa ramane de vazut daca va fi in euro sau in dolari, avand in vedere ca pe piata a existat si cerere de titluri in dolari. Programul este administrat de Erste Group Bank si Societe Generale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/saptamana-buna-pentru-finante-investitorii-s-au-inghesuit-sa-finanteze-romania-8336130
8336130
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.