Sanjeev Gupta, miliardarul indian, noul proprietar de la Sidex Galaţi, vrea să cumpere personal BRCI, banca lui Dorin Umbrărescu. Miliardarul deţine o bancă în Marea Britanie

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 21 noiembrie 2019 267 afişări

Sanjeev Gupta, cel care a cumpărat Sidex prin conglomeratul din industria oţelului, Liberty, s-a înţeles cu Dorin Umbrărescu, regele asfaltului pentru achiziţia BRCI (Banca Română de Credit şi Invsestiţii), o afacere eşuată pe care acesta încearcă să o vândă de mai mult timp

Sanjeev Gupta, miliardarul indian, noul proprietar de la Sidex Galaţi, vrea să cumpere personal BRCI, banca lui Dorin Umbrărescu. Miliardarul deţine o bancă în Marea Britanie

Sanjeev Gupta, cel care a cumpărat Sidex prin conglomeratul din industria oţelului, Liberty, s-a înţeles cu Dorin Umbrărescu, regele asfaltului pentru achiziţia BRCI (Banca Română de Credit şi Invsestiţii), o afacere eşuată pe  care acesta încearcă să o vândă de mai mult timp

Conform unor surse din piaţa bancară, tranzacţia s-a semnat la începutul săptămânii, iar dosarul a fost înaintat pentru aprobare la BNR.

Sanjeev Gupta, miliardar indian cu cetăţenie britanică, vine ca persoană fizică în această tranzacţie şi nu cu Wyelands Bank, o bancă pe care o deţine personal în Marea Britanie.

Dorin Umbrărescu, unul dintre cei mai puternici constructori de drumuri din România, încearcă de mai mulţi ani să scape de BRCI, dar cumpărătorii nu au trecut testul BNR.

Banca Naţională este extrem de scrupuloasă în analiza acţionarului unei bănci din România şi dă foarte greu aprobare, dacă noul proprietar nu are experienţă în industria bancară sau financiară.

Sanjeev Gupta, prin Liberty, un grup siderurgic cu afaceri de 15 mld.euro,  a cumpărat de la Mittal combinatul Sidex Galaţi, pe care încearcă să îl facă mai performant, într-o piaţă a oţelului unde giganţii europeni se prăbuşesc pe capete sau ajung pe mâna chinezilor, cum este recent cazul British Steel, mândria siderurgiei engleze.

Sanjeev Gupta i-a angajat pe consultanţii de la EY să se ocupe de proiectul din România.

Fratele cel mai mic al lui Sanjeev Gupta are afaceri imobiliare în România, prin proiectul SOHO şi Belvedere, investiţii cumulate de peste 100 milioane euro.

BRCI a pornit acum mai bine de cinci ani cu speranţa că va deveni o bancă românească ce va putea să concureze cu multinaţionalele, dar a eşuat după numai câţiva ani, după plecarea lui Marinel Burduja, cel care a început proiectul.

BRCI aproape că nu mai avea activitate bancară în ultima perioadă.

Umbrărescu a investit peste 30 milioane euro în aceast proiect şi va mai recupera foarte puţin.

Problema lui este să scape de BRCI, să găsească un cumpărător, pentru a nu mai înregistra pierderi din capital.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca,
miliardar,
cumparare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.