Rusia s-a abţinut în Consiliul de Securitate la reînnorea misiunii EUFOR în Bosnia

Autor: Gaidau Ion Postat la 12 noiembrie 2014 32 afişări

Consiliul de Securitate al Naţiunior Unite a reînnoit marţi pentru un an misiunea Forţei UE în Bosnia şi Herţegovina (EUFOR Althea), dar Rusia s-a abţinut, denunţând o derivă euroatlantică similară celei din Ucraina, relatează AFP.

Rezoluţia a fost adoptată cu 14 voturi pentru şi o abţinere. Este pentru prima oară de la crearea EUFOR Althea, în urmă cu zece ani, când reînnoirea acestei misiuni, care are loc în fiecare an, nu este aprobată în unanimitate.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a denunţat "un instrument menit să accelereze integrarea acestei ţări în Uniunea Europeană şi NATO". "Împingerea Bosniei în această direcţie prin intermediul unei rezoluţii sub capitolul 7 al Cartei ONU este pur şi simplu imposibil de acceptat", a afirmat el.

Capitolul 7 permite recurgerea la forţă în vederea aplicării deciziilor Consiliului.

Făcând în mod evident aluzie la Ucraina, Ciurkin a apreciat că "exemplele nefericite de presiuni externe în vederea impunerii unui viitor european abundă".

Misiunea Forţei UE în Bosnia este reînnoită anual prin intermediul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate. În preambul, rezoluţia subliniază "că este important ca Bosnia şi Herţegovina să progreseze pe calea integrării euroatlantice".

De la începutul crizei din Ucraina, occidentalii şi Rusia se opun cu regularitate în Consiliul de Securitate, fiecare reuniune încheindu-se cu un dialog al surzilor.

Spre exemplu, săptămâna trecută, Moscova a blocat o declaraţie care condamnă alegerile separatiste din estul Ucrainei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
RUSIA,
UE
/actualitate/rusia-s-a-abtinut-in-consiliul-de-securitate-la-reinnorea-misiunii-eufor-in-bosnia-13537518
13537518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.