David Cameron salută decizia CJUE privind accesul la indemnizaţii sociale în spaţiul UE

Autor: Mihai Draghici Postat la 11 noiembrie 2014 74 afişări

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a salutat decizia Curţii de Justiţie a UE privind accesul la indemnizaţii sociale, notând că este un verdict "semnificativ" şi "rezonabil".

"Este o decizie semnificativă şi binevenită. Este un verdict rezonabil. Un pas în direcţia cea bună, pentru că, aşa cum am spus, dreptul de a merge şi a lucra în alte ţări nu trebuie să fie unul lipsit de reglementare. Trebuie să existe reguli pentru limitarea accesului la indemnizaţii sociale", a spus Cameron.

Un stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă posibilitatea de a refuza acordarea de ajutoare sociale cetăţenilor străini care nu muncesc şi care vin dintr-o altă ţară UE doar pentru a obţine indemnizaţii sociale, a stabilit, marţi, Curtea de Justiţie a UE, sesizată într-o cauză cu români, de la o instanţă din Germania. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit, răspunzând la întrebările adresate de Tribunalul Social din Leipzig (Germania), într-o cauză cu români, că orice stat membru trebuie să aibă posibilitatea de a refuza să ofere indemnizaţii sociale pentru cetăţenii care nu muncesc şi care se folosesc de libertatea de circulaţie doar pentru a obţine ajutorul social al unui alt stat membru. În Germania, străinii care vin pentru a obţine ajutorul social sau al căror drept de şedere decurge din unicul obiectiv al căutării unui loc de muncă sunt excluşi de la prestaţiile asigurării de bază, care urmăresc în special asigurarea subzistenţei beneficiarilor.

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene demonstrează că statele membre pot evita turismul pentru facilităţi sociale fără a afecta libertatea de circulaţie a persoanelor în spaţiul comunitar, consideră grupul Partidului Popular European din Parlamentul European. "Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene este o dovadă că statele membre pot evita turismul pentru beneficii sociale fără a încălca libertatea de circulaţie a cetăţenilor", a reacţionat Manfred Weber, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European. "Verdictul transmite un semnal foarte puternic, evidenţiind că statele membre au multe opţiuni şi instrumente legale pentru a se asigura că nu există abuzuri asupra sistemului, fără însă a contesta libertatea de circulaţie, un principiu fundamental al Uniunii Europene", argumentează Manfred Weber. "Decizia de astăzi transmite un semnal clar statelor membre şi în mod special premierului Marii Britanii", a subliniat liderul grupului PPE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
CAMERON,
CJUE
/actualitate/david-cameron-saluta-decizia-cjue-privind-accesul-la-indemnizatii-sociale-in-spatiul-ue-13534289
13534289
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.