Rromii romani care ocupasera bazilica San Paolo din Roma au fost preluati de o organizatie catolica

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 aprilie 2011 15 afişări

Circa 150 de rromi romani au fost dati afara din bazilica San Paolo din Roma si din imprejurimile ei, fiind impiedicati de politia Vaticanului sa asiste la slujba de Inviere, desi localnicii si pelerinii veniti la liturghie s-au indignat, spunand ca e o rusine ca oamenii sa fie goniti de acolo tocmai de Paste, au relatat agentiile de presa.

Organizatia catolica de binefacere Caritas le-a trimis initial un camion cu biscuiti, gustari si apa, ca ajutor pana ii gasesc un alt loc de sedere. Ulterior, Caritas a difuzat un comunicat conform caruia "organizatia ii va transfera pe rromi in alte adaposturi provizorii, administrate de cooperativa sociala Domus". Operatiunea urma sa aiba loc duminica seara, cu sprijinul aceleiasi politii a Vaticanului.

Cei 150 de rromi se refugiasera in bazilica si in jurul acesteia vineri, dupa ce tabara lor ilegala de la Casal Bruciato, la periferia Romei, fusese demontata de autoritati. Municipalitatea le-a oferit cate 500 de euro de persoana ca sa plece din zona si sa accepte repatrierea in Romania, insa numai 20 dintre ei au acceptat oferta.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului si seful Centrului de Televiziune al statului papal, Federico Lombardi, a salutat demersul celor de la Caritas, declarand ca spera ca "solutia temporara" a organizatiei catolice sa fie premisa unei "solutii stabile si adecvate de instalare a acestor familii". Ziarul catolic La Croix relateaza ca Papa Benedict al XVI-lea l-a trimis pe Fernando Filoni, loctiitor pentru afaceri generale la Secretariatul de Stat al Vaticanului, pentru a-si exprima solidaritatea fata de familiile rromilor.

"In prezent sunt 22.000 de oameni fara adapost in Roma, refugiati, tigani, solicitanti de azil si altii. Nu putem risca sa transformam orasul intr-o adunatura de baraci", a declarat Gianni Alemanno, primarul Romei. Planul lui Alemanno a fost sa disperseze taberele de rromi in jurul capitalei italiene, trimitand femeile si copiii in adaposturi, dar nu si pe barbati, ceea ce a starnit protestele rromilor, care au acuzat municipalitatea ca vrea sa le desparta familiile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rromii-romani-care-ocupasera-bazilica-san-paolo-din-roma-au-fost-preluati-de-o-organizatie-catolica-8188679
8188679
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.