Românii pot contesta amenzile din starea de urgenţă, începând de azi. Până când se pot adresa instanţei

Autor: Eduard Popescu Postat la 15 mai 2020 151 afişări

Românii pot contesta amenzile din starea de urgenţă, începând de azi. Până când se pot adresa instanţei

Amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă pot fi contestate de vineri, timp de 15 zile, în baza deciziei luate de Curtea Constituţională a României.

Decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă.

Termenul de 15 zile în care persoanele amendate pot formula plângeri împotriva procesului-verbal de constatatare a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă şi începe să curgă de vineri.

Concret, aceştia se pot adresa judecătoriei din zona în care au fost amendaţi până în 2 iunie 2020, inclusiv, în condiţiile în care 30 mai va pica sâmbăta, 31 mai duminica, iar 1 iunie va fi zi de sărbătoare legală, astfel că termenul-limită se mută până pe 2 iunie.

În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie. Cei care au plătit deja amenzile îşi vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituţionale, că legea nu întruneşte „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravenţiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amenzi,
contestare,
starea de urgenţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.