România vrea să amâne cu câţiva ani liberalizarea preţurilor la gaze

Postat la 29 ianuarie 2012 8 afişări

România va renegocia cu FMI calendarul de liberalizare a preţurilor la energie electrică şi gaze - atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici, a declarat duminică preşedintele Traian Băsescu.

În actualul acord pe care România îl are cu Fondul, cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută pentru economie în 2013, iar pentru populaţie în 2015. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în Uniunea Europeană, 2013-2015, astfel încât va trebui să fie renegociate, "plecând de la realitatea puterii de plată a cetăţenilor români, dar şi a economiei româneşti".

"Concluzia la care am ajuns în discuţiile cu premierul Boc a fost că va trebui să încercăm o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze pentru populaţie la orizontul anului 2020 şi, în consecinţă, şi preţul pentru agenţii economici va trebui să vină undeva în 2015-2017, faţă de 2013, cât este acum. Vom vedea dacă reuşim", a spus Băsescu.

Preşedintele a avut duminică o discuţie cu primul-ministru cu privire la misiunea de evaluare pe care o fac Fondul, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. "Punctul de vedere la care am ajuns este că România va fi cu toate obiectivele îndeplinite, în linii mari - atât deficitele, cât şi deficitul de cont curent, cât şi nivelul de arierate, cât şi nivelul de îndatorare, toate sunt sub control, inclusiv procesele de pregătire a licitaţiilor pentru angajarea managerilor privaţi la marile companii de stat", a afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a precizat că la nivelul FMI, aprecierile pentru România sunt pozitive, adăugând că "în raport cu costurile, cu suferinţele pe care le-au avut românii pentru a ajunge la acest nivel de stabilitate, ar fi păcat să ajungem din nou la dezechilibre, pentru că tot efortul din 2009, 2010, 2011 se poate pulveriza printr-un simplu act normativ populist".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-vrea-sa-amane-cu-cativa-ani-liberalizarea-preturilor-la-gaze-9187262
9187262
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.