Romania va lansa in urmatoarele trei luni programul de imprumuturi externe de 7 mld. euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 decembrie 2010 18 afişări

Romania va incepe in primul trimestru al anului viitor sa se imprumute de pe pietele externe in cadrul programului de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu in valoare de 7 miliarde de euro, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Initial, lansarea programului era anuntata pentru ultimul trimestru din 2010, a explicat Dragoi pentru Bloomberg, insa momentul a fost amanat din cauza procesului de selectie a firmelor care urmeaza sa acorde asistenta juridica statului pentru vanzarea de titluri.

In aceasta saptamana, Finantele au anuntat ca au selectat pentru asistenta juridica un consorţiu format din casele de avocatura Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA si Allen&Overy, in urma celei de-a doua licitatii organizate in acest sens. Prima a avut loc in octombrie si a dat castig de cauza casei Bulboacă & Asociaţii în consorţiu cu Slaughter and May, însă rezultatul a fost contestat de un alt participant la licitatie, DLA Piper.

Impactul asupra datoriei publice estimat de Ministerul Finantelor pentru urmatorii patru ani este de 3,16 miliarde de lei, din care 11,7 milioane de lei cheltuieli cu comisioanele, se arata in hotararea de guvern din 26 noiembrie ce aproba lansarea programului de finantare. La sfarsitul lui august, Ministerul Finantelor a selectat Erste Group Bank si Societe Generale in calitate de aranjori ai programului de finantare.

Ultima emisiune de titluri in valuta lansata de statul roman a avut loc la sfarsitul lui noiembrie, cand au fost vandute pe piata interna obligatiuni pe trei ani in valoare de 1,3 miliarde de euro, cu o dobanda de 4,8% pe an, cu scopul refinantarii imprumutului de 1,6 miliarde de euro contractat in 2009 tot de la bancile de pe piata interna.

Anul acesta, Romania s-a imprumutat de pe piata externa o singura data, in martie, cand a vandut obligatiuni pe cinci ani in valoare de 1 miliard de euro, cu dobanda de 5% pe an.

Fostul ministru de finante Sebastian Vladescu spunea in vara ca programul de indatorare externa prin titluri de stat pe termen mediu (medium term notes) va incepe cu o emisiune in valoare de cel putin 1 miliard de euro, iar planul statului pentru finantarea deficitului bugetar in 2010 si 2011 prevede evolutia spre o finantare echilibrata, atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa, si spre scadente mai lungi, de la un an sau trei ani la mai mult de cinci ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-va-lansa-in-urmatoarele-trei-luni-programul-de-imprumuturi-externe-de-7-mld-euro-7836035
7836035
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.